Szabaduljon meg a visszereitől!

- Írta: dr. Baranyai Árpád, sebész, érsebész, radiológus

Szabaduljon meg a visszereitől!

Ki ne találkozott volna már a formás női lábakat elcsúfító, elsősorban kozmetikai panaszokat okozó seprű-, vagy pókvénákkal? A térdhajlatban és a comb külső felszínén éktelenkedő, gyakran lilás színben játszó hálózatos visszerekkel? A visszeres láb kezdetben „nyugtalan”, gyakori tünet a fárasztó nap végén jelentkező zsibbadás, az éjszakai lábikragörcs. Később a vénás pangás tünetei kerülnek előtérbe, mindennapossá válik a boka és lábszár ödémája, helyi szövődmények lépnek fel.

A kóros vénatágulatok megelőzésére és megszüntetésére az alábbi eljárásokat alkalmazzuk:

  • Lézerterápia,
  • Injekciós kezelés,
  • Kozmetikai visszérműtétek,
  • Hagyományos érsebészeti visszérműtétek.

Fő szempont, hogy a megfelelő eredményt a lehető leggyorsabban, a legkevesebb fájdalom és kényelmetlenség árán érjük el.

Lézerterápia javasolt a kozmetikai panaszokat okozó seprűvénák esetén, amelyek a leggyakrabban a comb feszítő oldalán, a térdhajlatban és a lábszáron jelentkeznek. A lézerberendezések alkalmazásával először nyílik lehetőség arra, hogy a bőrben található, valamint a bőralatti zsírszövetekben akár négy milliméter mélyen elhelyezkedő különféle típusú érelváltozásokat eltüntessünk a hámréteg károsítása nélkül. A lézerkezelések gyorsak (nagy felületet is lehet egyszerre kezelni), és csak kisebb fájdalommal járnak, mintha vékony gumicsík csípné meg a bőrünket. Általában nem szükséges helyi érzéstelenítés, vagy fájdalomcsillapítás. A kezelés után rugalmas pólya viselése általában nem szükséges, és akár vissza is térhetünk a munkahelyünkre vagy a napi megszokott tevékenységünkhöz

Az injekciós kezelés elsősorban a hálózatokat képező, összefüggő vénatágulatok esetén javasolt. Ilyenkor apró, speciális kis tűk alkalmazásával a kezelendő vénaszakaszba olyan alkoholos oldatot juttatunk, amely annak elzáródását eredményezi. Általában 4-6 egymást követő ülésre van szükség egy kiterjedt hálózatos visszeresség megoldásához. A kezelések között néhány nap szünetet tartunk. A végtagot legalább 2-3 hétig rugalmas pólyával látjuk el. A pólya viselése mellett a páciens tornázhat, folytathatja megszokott életvitelét.

Kozmetikai visszérműtéteket olyan esetekben végzünk, amikor a vénatágulatok nagysága 4 mm feletti, és a kialakulásukban szerepet játszó kóros vénás áramlási viszonyok korrekciója is szükséges. A beteg a műtét után saját lábán, kompressziós kötéssel távozik, amelyet általában 10 napig visel. A minisebészeti eszközökkel ejtett apró sebeket speciális ragasztókkal egyesítjük, varratok behelyezése többnyire nem szükséges. A végtag a műtét napjától teljes intenzitással terhelhető.

Érsebészeti visszérműtétek végzésére a nagy kiterjedésű, főtörzsi és oldalági vénatágulatok esetén kerül sor. A beavatkozás előtt ambuláns kivizsgálást követően - a beteg állapotától függően – a műtétet többnyire egynapos sebészet keretében végezzük el. A műtét során a sebeket plasztikai elvek alapján ejtjük, és felszívódó, tovafutó varratokkal varrjuk, többnyire ragasztjuk. Rugalmas pólya viselésére általában két hétig van szükség, de ezzel a beteg nyugodtan sétálhat, operált végtagját ugyanúgy terhelheti, mint azelőtt.

Kombinált kezelésre olyan esetben van szükség, amikor a nagykiterjedésű, főtörzsi vénatágulathoz számos seprűvéna, esetleg hálózatos visszeresség is társul. Általában ilyenkor a műtéti beavatkozást végezzük el először, majd az injekciós, illetve lézeres kezelésre külön ülésben kerül sor.
A módszerek együttes alkalmazása és a páciens panaszaihoz, életmódjához választott, közösen kialakított, egyénre szabott kezelési terv segítségével a visszeresség bármely fajtája igen jó eredménnyel kezelhető.

 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár