Szabaduljon meg a visszereitől!

- Írta: dr. Baranyai Árpád, sebész, érsebész, radiológus

Szabaduljon meg a visszereitől!

Ki ne találkozott volna már a formás női lábakat elcsúfító, elsősorban kozmetikai panaszokat okozó seprű-, vagy pókvénákkal? A térdhajlatban és a comb külső felszínén éktelenkedő, gyakran lilás színben játszó hálózatos visszerekkel? A visszeres láb kezdetben „nyugtalan”, gyakori tünet a fárasztó nap végén jelentkező zsibbadás, az éjszakai lábikragörcs. Később a vénás pangás tünetei kerülnek előtérbe, mindennapossá válik a boka és lábszár ödémája, helyi szövődmények lépnek fel.

A kóros vénatágulatok megelőzésére és megszüntetésére az alábbi eljárásokat alkalmazzuk:

  • Lézerterápia,
  • Injekciós kezelés,
  • Kozmetikai visszérműtétek,
  • Hagyományos érsebészeti visszérműtétek.

Fő szempont, hogy a megfelelő eredményt a lehető leggyorsabban, a legkevesebb fájdalom és kényelmetlenség árán érjük el.

Lézerterápia javasolt a kozmetikai panaszokat okozó seprűvénák esetén, amelyek a leggyakrabban a comb feszítő oldalán, a térdhajlatban és a lábszáron jelentkeznek. A lézerberendezések alkalmazásával először nyílik lehetőség arra, hogy a bőrben található, valamint a bőralatti zsírszövetekben akár négy milliméter mélyen elhelyezkedő különféle típusú érelváltozásokat eltüntessünk a hámréteg károsítása nélkül. A lézerkezelések gyorsak (nagy felületet is lehet egyszerre kezelni), és csak kisebb fájdalommal járnak, mintha vékony gumicsík csípné meg a bőrünket. Általában nem szükséges helyi érzéstelenítés, vagy fájdalomcsillapítás. A kezelés után rugalmas pólya viselése általában nem szükséges, és akár vissza is térhetünk a munkahelyünkre vagy a napi megszokott tevékenységünkhöz

Az injekciós kezelés elsősorban a hálózatokat képező, összefüggő vénatágulatok esetén javasolt. Ilyenkor apró, speciális kis tűk alkalmazásával a kezelendő vénaszakaszba olyan alkoholos oldatot juttatunk, amely annak elzáródását eredményezi. Általában 4-6 egymást követő ülésre van szükség egy kiterjedt hálózatos visszeresség megoldásához. A kezelések között néhány nap szünetet tartunk. A végtagot legalább 2-3 hétig rugalmas pólyával látjuk el. A pólya viselése mellett a páciens tornázhat, folytathatja megszokott életvitelét.

Kozmetikai visszérműtéteket olyan esetekben végzünk, amikor a vénatágulatok nagysága 4 mm feletti, és a kialakulásukban szerepet játszó kóros vénás áramlási viszonyok korrekciója is szükséges. A beteg a műtét után saját lábán, kompressziós kötéssel távozik, amelyet általában 10 napig visel. A minisebészeti eszközökkel ejtett apró sebeket speciális ragasztókkal egyesítjük, varratok behelyezése többnyire nem szükséges. A végtag a műtét napjától teljes intenzitással terhelhető.

Érsebészeti visszérműtétek végzésére a nagy kiterjedésű, főtörzsi és oldalági vénatágulatok esetén kerül sor. A beavatkozás előtt ambuláns kivizsgálást követően - a beteg állapotától függően – a műtétet többnyire egynapos sebészet keretében végezzük el. A műtét során a sebeket plasztikai elvek alapján ejtjük, és felszívódó, tovafutó varratokkal varrjuk, többnyire ragasztjuk. Rugalmas pólya viselésére általában két hétig van szükség, de ezzel a beteg nyugodtan sétálhat, operált végtagját ugyanúgy terhelheti, mint azelőtt.

Kombinált kezelésre olyan esetben van szükség, amikor a nagykiterjedésű, főtörzsi vénatágulathoz számos seprűvéna, esetleg hálózatos visszeresség is társul. Általában ilyenkor a műtéti beavatkozást végezzük el először, majd az injekciós, illetve lézeres kezelésre külön ülésben kerül sor.
A módszerek együttes alkalmazása és a páciens panaszaihoz, életmódjához választott, közösen kialakított, egyénre szabott kezelési terv segítségével a visszeresség bármely fajtája igen jó eredménnyel kezelhető.

 

Hozzászólások

| 2011-03-21 16:29

Kérdezd meg azokat a barátaidat akik mindkettőtöket ismernek. Ők valószínűleg jobb tanácsot tudnak adni...

| 2011-03-22 09:06

Ez nem a korkülönbségen múlik. Valószínű, hogy fél a kötelezettségektől. Ha szereted, várj még egy kicsit, vagy türelmesen oszlasd el a félelmeit.

| 2011-03-23 08:14

Szerintem is üljetek le és beszéljétek, ez csak kettőtök döntése.

| 2011-03-23 17:34

Szerintem ennek nincs köze a korkülönbséghez, a 4 év nem olyan nagy különbség. Üljetek le megbeszélni a dolgot, hátha közös "megegyezésre" tudtok jutni.

| 2011-03-24 13:51

Én sem gondolnám, hogy nagy a korkülönbség. Lehet, hogy valami miatt még nem szeretne, ez előfordul, de az is lehet, hogy fél a kötelezettségtől ahogy Highlander írta. Beszéljétek meg mihamarabb, jobb ha fény derül az igazságra.

Visszérkrém | 2014-09-10 09:52

Visszérkrém - http://goo.gl/R5ZGw9

varesil | 2017-05-11 15:25

Visszérkrém - http://leadbit.biz/8E1V
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár