A terhességi visszerekről

2014.05.21. - Írta: betegvagyok.hu

A terhességi visszerekről

Minthogy a visszértágulat gyakran öröklődik egy-egy családon belül, ezért a kismama helyesen teszi, ha már terhessége kezdetén gondol a megelőzésre. A visszerek a végtagoktól a szívhez szállítják a vért. Minthogy a vér bennük a gravitációval szemben felfelé áramlik, egy sor kis billentyű, „szelep” van rajtuk, amelyek megakadályozzák a visszafolyást. Egyes emberekben ezek a szelepek elromlanak, a vér felgyülemlik az erekben, és azok falait feszítve visszértágulást hoz létre. Ehhez az állapothoz hozzájárulhatnak a tágulékonyabb erek is. Túlsúlyos emberekre sokkal jellemzőbb ez a baj, és nőknél egyébként is négyszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál. A visszértágulatra hajlamos nők sokszor már a terhesség elején visszeressé válnak. Az erek kitágulásának számos oka van: a méh fokozott nyomása a medencében futó erekre, a láb ereire nehezedő egyre nagyobb nyomás, a vér megnövekedett mennyisége, az erek izomszövetére ható terhességi hormonok.

A visszértágulás tüneteit nem nehéz felismerni. A duzzadt erek olykor nagy, olykor enyhe fájdalmat okozhatnak, nehézkessé tehetik a járást, olykor viszont sem fájdalmat, sem mozgáskorlátozást nem okoznak.
Néha kékes erek halvány körvonala válik láthatóvá, néha kígyózó erek kanyarognak bokától a combtőig. Súlyos esetekben az ereket borító bőr duzzadt és száraz lesz és kivörösödik. Előfordulhat az is, hogy a visszértágulás helyén visszérgyulladás lép fel.
Szerencsére a terhességi visszértágulat kialakulása sokszor megelőzhető, illetve tünetei csökkenthetők, a következő módokon:

  • Kerülje a túlzott súlygyarapodást.
  • Kerülje a hosszú ideig tartó álló vagy ülő testhelyzet; ha leül vagy lefekszik, lehetőleg a mellkasa szintjénél magasabbra polcolja föl a lábát.
  • Viseljen gyógyharisnyát, illetve rugalmas pólyát (fáslit). Reggel, felkelés előtt az ágyban húzza a lábára, és este, közvetlenül lefekvés előtt vegye csak le.
  • Ne viseljen szoros harisnyatartót, gumis térdzoknit, zoknit, amelyek elszoríthatják a vérkeringést.
  • Sétáljon (jó ütemben, ne túl lassan) naponta legalább 20-30 percet.
  • Feltétlenül fogyasszon elegendő C-vitamint, amelynek segítségével az erek ellenállóbbak, egészségesebbek és rugalmasabbak maradnak.
  • Terhesség alatt nemigen végeznek visszérműtétet, inkább utána szokták megfontolni.


Szülés után azonban, az eredeti testsúly beálltakor a visszértágulat többnyire elmúlik, vagy javul.

Bezár