A zöld tea önmagában még kevés

- Írta: DA

A zöld tea önmagában még kevés

Az utóbbi években komolyan divatba jött a zöld tea, se szeri, se száma az előnyös tulajdonságokat soroló újságcikkeknek, és a természetes gyógymódok szakértői is előszeretettel ajánlják betegeiknek fogyasztását. De vajon valóban ennyire univerzális italról van szó?

Sokan egyfajta egészségmegőrző, karbantartó csodaszerként tekintenek a zöld teára, és szilárdan hiszik, hogy rendszeres fogyasztása előnyök egész sorával jár. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a fekete és a zöld teák egyaránt gazdagok az úgynevezett flavonoidokban. E kémiai vegyületek a növényi anyagcsere másodlagos termékeiként képződnek, funkciójuk elsősorban védelmi jellegű a növényi sejtekben. Bizonyított, hogy antioxidáns, az immunrendszert erősítő, a gyulladásokat csökkentő hatásokkal rendelkeznek, javítják a szív és az érrendszer kondícióját, karban tartják a májat, és az allergiás, asztmatikus megbetegedésekben szenvedők számára is javulást, a kellemetlen tünetek enyhülését hozzák. Bizonyított, hogy – elsősorban a flavonoidok jelenléte miatt – a rendszeres teafogyasztás csökkenti a keringési megbetegedések kockázatát, bár a pontos hatásmechanizmus a mai napig sem ismert teljes mértékben. A zöld teáról különösen elterjedt, hogy ajánlott gyakran inni, mert számos tekintetben áldásos következményekkel jár a szervezetre nézve.

A zöld teát sokan magas polifenol-koncentrációja miatt tartják igazi gyógyírnek: ezek az anyagok bizonyos vélekedések szerint csökkentik a koleszterinszintet. Ez akár bizonyítottnak is tekinthető, a hatás mértéke azonban már korántsem egyértelmű. Egy friss kutatás szerint valós jelenségről beszélünk, de napi néhány csésze zöld tea egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy bárki állapotát is jelentősen javítsa. Amerikai kutatók megállapították: a rendszeresen zöld teát fogyasztók koleszterinszintjét valóban befolyásolta az ital, valamennyire – 2 százalékkal – csökkentve a „rossz koleszterinként” ismert LDL szintjét, ez azonban semmiképpen sem perdöntő jelentőségű mennyiség. A „jó koleszterin”, a HDL szintjére még ekkora befolyást sem gyakorolt a zöld tea. Szintén nem egyértelműek a bizonyítékok azt illetően, hogy a zöld tea rákmegelőző vagy a rákos sejtek elburjánzását megelőző hatással bírna. Számos kutatás igenlő eredményeket hozott ezt illetően, mások azonban semmiféle kapcsolatot nem tudtak kimutatni a daganatok visszahúzódása, netán terjedésük lassulása és a zöld tea fogyasztása között.

Ettől még persze aki szívesen iszik zöld teát, ne hagyjon fel fogyasztásával: antioxidáns hatásának révén antibakteriális tulajdonságai bizonyítottak, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, és serkenti az idegrendszer és az agy működését. Igaz, utóbbi a fekete teára is ugyanígy igaz.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár