Sokan egyfajta egészségmegőrző, karbantartó csodaszerként tekintenek a zöld teára, és szilárdan hiszik, hogy rendszeres fogyasztása előnyök egész sorával jár. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a fekete és a zöld teák egyaránt gazdagok az úgynevezett flavonoidokban. E kémiai vegyületek a növényi anyagcsere másodlagos termékeiként képződnek, funkciójuk elsősorban védelmi jellegű a növényi sejtekben. Bizonyított, hogy antioxidáns, az immunrendszert erősítő, a gyulladásokat csökkentő hatásokkal rendelkeznek, javítják a szív és az érrendszer kondícióját, karban tartják a májat, és az allergiás, asztmatikus megbetegedésekben szenvedők számára is javulást, a kellemetlen tünetek enyhülését hozzák. Bizonyított, hogy – elsősorban a flavonoidok jelenléte miatt – a rendszeres teafogyasztás csökkenti a keringési megbetegedések kockázatát, bár a pontos hatásmechanizmus a mai napig sem ismert teljes mértékben. A zöld teáról különösen elterjedt, hogy ajánlott gyakran inni, mert számos tekintetben áldásos következményekkel jár a szervezetre nézve.
A zöld teát sokan magas polifenol-koncentrációja miatt tartják igazi gyógyírnek: ezek az anyagok bizonyos vélekedések szerint csökkentik a koleszterinszintet. Ez akár bizonyítottnak is tekinthető, a hatás mértéke azonban már korántsem egyértelmű. Egy friss kutatás szerint valós jelenségről beszélünk, de napi néhány csésze zöld tea egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy bárki állapotát is jelentősen javítsa. Amerikai kutatók megállapították: a rendszeresen zöld teát fogyasztók koleszterinszintjét valóban befolyásolta az ital, valamennyire – 2 százalékkal – csökkentve a „rossz koleszterinként” ismert LDL szintjét, ez azonban semmiképpen sem perdöntő jelentőségű mennyiség. A „jó koleszterin”, a HDL szintjére még ekkora befolyást sem gyakorolt a zöld tea. Szintén nem egyértelműek a bizonyítékok azt illetően, hogy a zöld tea rákmegelőző vagy a rákos sejtek elburjánzását megelőző hatással bírna. Számos kutatás igenlő eredményeket hozott ezt illetően, mások azonban semmiféle kapcsolatot nem tudtak kimutatni a daganatok visszahúzódása, netán terjedésük lassulása és a zöld tea fogyasztása között.
Ettől még persze aki szívesen iszik zöld teát, ne hagyjon fel fogyasztásával: antioxidáns hatásának révén antibakteriális tulajdonságai bizonyítottak, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, és serkenti az idegrendszer és az agy működését. Igaz, utóbbi a fekete teára is ugyanígy igaz.