A szabadgyök rövid életű, ám annál nagyobb reakcióképességű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely sejtjében, szövetében, súlyos, akár visszafordíthatatlan károkat okozni: a test ép sejtjeiből elektront elvonva tulajdonképpen tönkreteszik a sejteket. Szerencsre kezünkben van az egyik leghatékonyabb ellenszerük.
A „csodafegyver” nem más, mint a kakaóbab, mivel az antioxidánsok – sokak nagy örömére – a legújabb kutatások szerint igen jelentős mennyiségben vannak jelen a kakaóbabból készülő csokoládéban: a kakaóbab tulajdonképpen egy „antioxidáns-pusztító bomba” – adja hírül a Science Daily internetes site.
A csokiban fellelhető antioxidánsok egyik vállfaja, az úgynevezett polifenol a káros anyagokkal száll harcba, míg a flvonoidok vérnyomáscsökkentőként siethetnek segítségünkre.
Sajnos azonban a tejcsokoládé csak kevéssé alkalmas abban az esetben, ha kulináris örömökkel egybekötve kívánjuk az antioxidánsokat szervezetünk védelmébe állítani, ugyanis a tejes csemegék – a fehércsokiról nem is beszélve – csak kevés kakaót tartalmaznak. Leginkább a kakaóbabbal dúsított, szinte fekete csokik, esetleg a nagyon jelentős kakaótartalmú különleges, de szerencsére már egyre több boltban kapható tejcsokik jöhetnek inkább szóba. A forrócsoki sajnos csak örömet okoz, sejteket azonban nem védi, a hő hatására ugyanis az egészségvédő tulajdonságok az ínycsiklandó illattal együtt elpárolognak…