Csokit mindenkinek!

2012.01.19. - Írta: SzN

Csokit mindenkinek!

Kutatók a kakaóbab, az étcsokoládé illetve a kakaópor antioxidáns tulajdonságait gyümölcsök antioxidáns tulajdonságaival összevetve arra a megdöbbentő felismerésre jutottak, hogy az „istenek eledele” jóval nagyobb koncentrációban tartalmaz sejtvédő hatású antioxidánsokat, mint akár az áfonya vagy a gránátalma – eredményeiket a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban publikálták.

A szabadgyök rövid életű, ám annál nagyobb reakcióképességű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely sejtjében, szövetében, súlyos, akár visszafordíthatatlan károkat okozni: a test ép sejtjeiből elektront elvonva tulajdonképpen tönkreteszik a sejteket. Szerencsre kezünkben van az egyik leghatékonyabb ellenszerük.

A „csodafegyver” nem más, mint a kakaóbab, mivel az antioxidánsok – sokak nagy örömére – a legújabb kutatások szerint igen jelentős mennyiségben vannak jelen a kakaóbabból készülő csokoládéban: a kakaóbab tulajdonképpen egy „antioxidáns-pusztító bomba” – adja hírül a Science Daily internetes site.
A csokiban fellelhető antioxidánsok egyik vállfaja, az úgynevezett polifenol a káros anyagokkal száll harcba, míg a flvonoidok vérnyomáscsökkentőként siethetnek segítségünkre.

Sajnos azonban a tejcsokoládé csak kevéssé alkalmas abban az esetben, ha kulináris örömökkel egybekötve kívánjuk az antioxidánsokat szervezetünk védelmébe állítani, ugyanis a tejes csemegék – a fehércsokiról nem is beszélve – csak kevés kakaót tartalmaznak. Leginkább a kakaóbabbal dúsított, szinte fekete csokik, esetleg a nagyon jelentős kakaótartalmú különleges, de szerencsére már egyre több boltban kapható tejcsokik jöhetnek inkább szóba. A forrócsoki sajnos csak örömet okoz, sejteket azonban nem védi, a hő hatására ugyanis az egészségvédő tulajdonságok az ínycsiklandó illattal együtt elpárolognak…
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár