Fehér, fekete vagy zöld?

2012.01.31. - Írta: DA

Fehér, fekete vagy zöld?

Sokan azt hiszik, a zöld, fekete, vörös és a többi tea között ezek fajtája jelenti az eltérést, pedig ezek mindegyike ugyanazon növényből készül: a szín szerinti felosztás a tealevelek feldolgozása szerint keletkezett.

A zöld tea erjesztetlen tealevelekből készül: színe jellegzetesen világos, kissé valóban zöldes árnyalatú. Magyarországon főleg az utóbbi évtizedekben terjedt el a fogyasztása, a Távol-Keleten azonban ez a legismertebb és leginkább előszeretettel fogyasztott fajta. Közismert áldásos hatása az emésztésre, illetve erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal bír. Éppen ezért szokás ezt ajánlani diétázóknak, illetve emésztőrendszeri vagy egyéb betegségekben szenvedőknek. A sárga tea a zöld tea egyfajta „mutációja”: a később megszárított zöld tea-levelek kapnak egy bizonyos sárgás színt, a nagyipari előállítás során ezeket a folyamatokat erősítik és siettetik. Ízben ezek a teák is könnyedebb, üdítőbb fogyasztanivalók.

A hazánkban leginkább ismert fekete tea erjesztett tea: a leginkább fajsúlyos, legtömörebb ízvilágú teák ebbe a kategóriába tartoznak. Ez annak köszönhető, hogy az oxidálódott levelek íze jóval karakteresebbé, erőteljesebbé válik az erjedés folyamata során: ízesítés nélkül a fekete teák kesernyések és komoly utóízt hagynak a szájban. A részlegesen erjesztett teák a vörös teák, amelyek ízben és színben egyaránt a zöld és a fekete teák között helyezkednek el. Aromájuk meglehetősen markáns, fogyasztásuk Magyarországon kevésbé elterjedt, Ázsiában azonban komoly kultuszuk van.

A fehér teák a legkevésbé elterjedtek a nyugati kultúrkörben, pedig mind közül ezek számítanak a legegészségesebbnek: antioxidáns-tartalmuk még a zöld teákénál is magasabb, ízviláguk selymes és lágy, kevésbé erőteljes. Fogyasztóik szerint áldásos hatást gyakorolnak a szívre és a teljes keringési rendszerre, fokozott aktivitással járulnak hozzá a szervezet méregtelenítéséhez, és csökkentik a rossz koleszterinek szintjét a testben.

Összességében minden teáról elmondhatók bizonyos jó tulajdonságok: erőteljes vízhajtó hatásuknak köszönhetően serkentik az anyagcserét, az antioxidáns hatásért felelős flavonoidok pedig tényleg egészségesek a szív és az érrendszer szempontjából. Közhelyszámba megy az is, hogy ha mindenáron serkenteni szeretnénk magunkat, inkább teát igyunk, és ne kávét, ugyanis a tea kevéssé terheli meg a gyomrot, a benne nagy mennyiségben megtalálható tein viszont hosszabb távon hat a koffeinnél – még ha nem is olyan lórúgás-szerűen, hanem lényegesen lassabban. Elkészítés szempontjából lényeges, hogy ne főzzük meg magát a teát, hanem utólag forrázzuk le a filtert vagy a leveleket, ugyanis az ízvilág és a hatások egyaránt így tudnak teljes valójukban megmutatkozni. És természetesen – mint ahogy mást sem – a teafogyasztást se vigyük túlzásba, napi öt-hat csésze felett ugyanis a tea bizonyítottan gátolja bizonyos létfontosságú anyagok, például a vas vagy a kálium megkötését a szervezetben.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár