Jót vagy rosszat tesz nekünk a méz?

Jót vagy rosszat tesz nekünk a méz?

A mézet nagyon gyakran úgy nevezik, mint a hagyományos cukor természetes, egészséges alternatívája. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos egészségügyi előnye, valamint magas antioxidáns tartalma van. Egyesek úgy hiszik, hogy a méz a megfelelő megoldás, amikor egy kis édes után vágyunk. Mások viszont pont a magas cukortartalma miatt mellőzik. Ebben az írásban megpróbáljuk összeszedni, hogy a méz vajon jót vagy rosszat tesz-e nekünk.

Mi is a méz?


A méz édes, szirupos anyag, amelyet a méhek a növényi nektárok segítségével termelnek. Először összeszedik a nektárt, majd megeszik és megemésztik. Végül kiürítik és mézet készítenek belőle a méhkasban. A mézet viaszos szerkezetben tárolják, amelyeket méhsejteknek neveznek. Ezeket pedig az emberek méhészeti gyakorlat révén egyszer csak összegyűjtötték. Rengeteg féle méz elérhető manapság, amelyek függenek a növényi forrásoktól. Valamint, hogy nyers vagy pasztőrözött formában készülnek-e. A gyakori típusok a következők:

  • Vegyes virágméz
  • Akácméz
  • Hársméz
  • Gesztenyeméz
  • Repceméz
  • Napraforgóméz
  • Fenyőméz


Bár nagyban függ a táplálkozási profil típusától, de általánosan egy evőkanál méz (21 gramm) 64 kalóriát és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ezen kívül több mikrotápanyagot is tartalmaz, például káliumot, vasat és cinket.


Antioxidánsokban gazdag


A jó minőségű méz gazdag a fontos antioxidánsokban. Mint például a fenolos savak és flavonoidok, amelyek támogathatják a jobb egészséget. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amik segítenek a betegségek leküzdésében, ezzel csökkentve az oxidatív sejtkárosodás kockázatát. Ezek a vegyületek központi szerepet játszanak az egészségben és a betegségekben. Egyes kutatások szerint segíthetnek a krónikus betegségek ellen, mint például a szívbetegség vagy cukorbetegség. Valamint több kutatás kimutatta azt is, hogy bizonyos típusú mézek fogyasztása növelheti a vér antioxidáns tartalmát.


Javíthatja a szív egészségét


A minőségi méz fogyasztása javíthatja a szív egészségének különböző aspektusait, mivel az bizonyítottan csökkenti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét. Például egy 30 napos vizsgálat összehasonlította a hagyományos cukor és a méz hatását 55 emberen. Ennek eredményekén kiderült, hogy a méz segített csökkenteni a „rossz” koleszterint és növelte a „jót”.


Segíti a sebgyógyulást


A tradicionális orvoslás egyes formájában a méz közvetlenül a sebre kerül a gyógyulás érdekében. Ez a méz antibakteriális hatásaira és a mikroorganizmusok növekedésének csökkentésére vezethető vissza. Néhány kutatás szerint hasznos kezelés lehet olyan bőrbetegségek orvoslásában is, mint a pikkelysömör, bőrgyulladás vagy a herpesz.


Jobb, mint a finomított cukor


Annak ellenére, hogy a méznek magas a cukor- és a kalóriatartalma, mégis jobb választás, mint a finomított cukor. Miközben a finomított cukor kevés pozitív eredményt hoz a táplálkozás szempontjából, addig a méz antioxidánsokat tartalmaz. Továbbá előfordulhat, hogy a méz növeli a vércukorszintet, viszont nem olyan mértékben, mint a rendes cukor. Tehát a finomított cukrot mérsékelten kell fogyasztani az egészségre gyakorolt káros hatások miatt. Érdemes más alternatívákat keresni helyette.


Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz


Már írtuk, de a méznek magas a cukor- és a kalóriatartalma. Önmagában nem tűnhet soknak, de napi többszöri bevitel miatt okozhatja a kalóriák gyarapodását. Ez pedig idővel a testsúly megnövekedéséhez vezethet. Különösen akkor, hogyha más táplálkozási és/vagy életviteli módosításokat nem eszközölünk ezekre a kalóriákra. Továbbá a méz a magas cukortartalma miatt könnyen és gyorsan emészthető. Így szűkös határidőn belül fokozott éhséget, hosszabb távon pedig potenciális elhízást is okozhat.


Sok cukor van benne


A méz minden egészségügyi előnye ellenére magas cukortartalommal bír, ami káros lehet az egészségre. Tény, hogy kutatások szerint a magas cukortartalmú étrend összefüggésben lehet elhízással, gyulladással, inzulinrezisztenciával, májproblémákkal és szívbetegségekkel. A túlzott cukorbevitel a depresszió, a demencia és még bizonyos ráktípusok nagyobb kockázatához is köthető. Ezért a mézzel kapcsolatos lehetséges előnyök kihasználásnak legjobb módja a jó minőségű márka megválasztása és az egészségtelenebb édesítőszerek helyettesítése. Minden esetre győződjön meg arról, hogy mérsékelte a bevitelt és takarékosan használja a mellékhatások elkerülése érdekében.


A közös nevező


A méz szorosan összekapcsolható az egészségügyi előnyökkel, mint a jobb szívegészség, a sebgyógyulás és a vér antioxidáns állapota. Azonban a nagy mennyiségű fogyasztása káros hatásokat okozhat a magas cukor- és kalóriatartalma miatt. Tehát a cukor helyettesítéséhez mindenképp célszerű mézet használni, de mértékkel kell élveznünk. Szóval ha korlátozza magát és kiválaszt egy jó minőségű terméket, akkor a méz egy egészséges, jól működő étrend része lehet.Forrás: www.healthline.com


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár