Aggasztó tünetek

Az orvos válaszol

2011.02.22. - Írta: dr. Benczúr Béla

Aggasztó tünetek

Kedves Doktor Úr!

Nekem olyan gondom lenne:
Szívtájéki fájdalom levertség, fejfájás, hátul a tarkóm mintha elfáradt volna! És szédülök melegség önt el hasam és szívem tájékán. Voltam már orvosnál vele. Ő vérnyomásra tippelt vagy cukorra, voltam vérvételen. Kicsit magas értékeim. De semmi gyógyszert nem kaptam! Ne fogyókúrázzak, ezt mondta!!
De most már egy hónapja vagyok így! Nagyon rossz, fogytam 6-kg. Mit tegyek?

Köszönöm
 

Tisztelt Érdeklődő!

A leírt, szerteágazó tüneteknek sok oka lehet, de valóban a magas vérnyomás lenne az én első "tippem" is. Azonban az orvosnak nem az a dolga, hogy tippeljen, meg kell bizonyosodnia a tünetek okáról. Mivel az életkorát, esetleges előzményeit nem ismerem, és az értékeiről is csak annyit írt: kicsit magas, csak általánosságban tudok válaszolni.

Először is a magas vérnyomás gyanúját igazolni kell, ehhez az orvosi rendelőben mért értékek alapján (még ha azt precízen, az előírásoknak megfelelően végzik is, vagyis egy ültő helyében 3 mérésből álló sorozat, köztük 2-3 perc különbséggel), sem igazolni, sem kizárni nem lehet a hipertóniát (magsavérnyomást). Még az sem elegendő, ha ezt pl. 1 héttel később újra elvégzi az orvosa, hiszen a páciensek 30-40%-a az orvosi rendelőben az otthoni értékeihez képest akár 30 Hgmm-rel magasabb vérnyomást produkál, ők az ún. "fehérköpeny"-hipertóniások. Ők kezelést nem igényelnek, de csupán a rendelői mérések alapján nem is lehet őket beazonosítani.

Sokkal többet ér a páciens otthoni, szakszerűen elvégzett mérése, illetve az ezeket tartalmazó vérnyomásnapló. Még jobb, ha az otthoni készülék memóriával vagy nyomtatási lehetőséggel rendelkezik.

A legpontosabb módszer (én az ön esetében ezt végezném el) a 24-órás ambuláns vérnyomás-monitorozás, az ABPM-vizsgálat, mely a legtöbb háziorvosnál hozzáférhető, de belgyógyászati, kardiológiai vagy hypertonia-rendeléseken egészen biztos. Gyógyszeres kezelésről dönteni csak ez alapján helyes.

Tisztelettel:

dr. Benczúr Béla
 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár