A magas vérnyomásról

- Írta: dr. Valló Ágnes, belgyógyász

A magas vérnyomásról

A WHO meghatározása szerint magas vérnyomásnak tekintendő, ha a felső érték magasabb mint 140 Hgmm, az alsó érték pedig meghaladja a 90 Hgmm-t. Felső, vagy szisztolés értéknek a szív összehúzódá­sakor, alsó vagy diasztolésnak pedig a szív elernyedésekor mért vérnyomást hívjuk. A magas vérnyomást mindig komolyan kell venni, még akkor is, ha nem okoz észre­vehető panaszokat. A magas vérnyomás ugyanis nemcsak betegség: más, igen súlyos betegségek rizikófaktora is egyben.

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás némileg hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor túl sok folya­dék kering egy túl szűk öntözőcsőben. Az érfalaknak minden egyes szívösszehú­zódáskor nagyobb nyomást kell kiállni­uk, mint amekkorára méretezték őket. Ennek következtében az érfalak apránként sérülnek, megrepedeznek, hasadoznak, és kész az érrendszeri baleset.
A vérben keringő zsírok (koleszterin) hajlamosak a sérült érfalhoz kötődni. A zsiradékkal, koleszterinnel telített sejtekből azután meszes lerakódások (plakkok) képződnek, amelyek beszűkíthetik az ereket. A szűkületen át a vér lassabban áramlik, könnyebben megalvad, és ily módon rögösödés (trombózis) keletkezhet.

A szív koszorúereit főképpen a rögösödés, azaz az infarktus veszélyezteti. A vese erei is károsodhatnak, s ennek következtében akár veseelégtelenség is kialakulhat. Az agyi erekben is kialakulhat trombózis, de ott szakadás, (agy)vérzés is előfordul. Ezeket nevezzük összefoglaló néven szélütésnek, agyi érkatasztrófának, vagy stroke-nak. A szélütés gyakran igen súlyos, és az életet is veszélyezteti, máskor azonban csak kisebb agyi károsodást okoz. Ilyenkor is romlanak azonban a szellemi képességek: a memória, a koncentráló képesség, a gondolkodási funkciók. S az ismételt stroke szellemileg leépüléshez, elbutuláshoz vezethet, ami talán még a halálnál is rosszabb.

Hogyan előzhetők meg a szövődményeik?

A legfontosabb a vérnyomás beállítása, a pontos, rendszeres gyógyszerszedés. Nem szabad a gyógyszereket elhagyni, még akkor sem, ha a vérnyomásmérő rendszeresen normális értéket mutat. A legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszer ugyanis csak fokozatosan hagyható el, mert a hirtelen leállás veszélyes vérnyomáskiugráshoz vezethet.
Érdemes megkísérelni bizonyos életmód-változtatást is. A sószegény diéta azért fontos, mert a só a szervezetben vizet köt meg, növelve a keringő vérmennyiséget, és ezáltal a vérnyomást.

A túlsúly is káros: 10 kg-os fogyás akár 20 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomás nehezen befolyásolható diasztolés értékét.

Fontos a dohányzás elhagyása is, hiszen két cigaretta elszívása után az alsó érték 10–20, a felső 5–15 Hgmm-rel nőhet. A stressz, a túlfeszített életmód is szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában, illetve nehezíti a vérnyomás beállítását, és ezzel fokozza a szövődmények kockázatát.

Újabb lehetőség a megelőzésre

A z utóbbi években Európában igen széleskörű kutatásokat folytattak annak kiderítésére, hogyan előzhetők meg a magas vérnyomás betegség – és más súlyos krónikus betegségek – szövődményei. E vizsgálatok során kiderült, hogy egy, már korábban is a magas vérnyomás kezelésére használt hatóanyag, a perindopril tartós adagolásával a magas vérnyomás betegség számos szövődménye megelőzhető, illetve enyhíthető. Ez a hatóanyag ugyanis érvédő hatásúnak bizonyult: képes javítani a nagy verőerek rugalmasságát, sőt helyreállítja a magas vérnyomás miatt károsodott érfalak struktúráját, javítja funkcióikat.
Ezzel magyarázható, hogy a kezelés jelentősen csökkentette a szív- és érrendszeri halálozások, valamint a szívinfarktusok számát. A védőhatás függ a kezelés időtartamától: egy év után 10%, négy év után 20% különbséget észleltek. Más vizsgálatban még jelentősebb védőhatást mutattak ki a veseszövődmény vonatkozásában: a perindopril kezelés 3 és fél év alatt 47%-kal csökkentette a vese eredetű halálozás rizikóját.

A mindennapi élet, pontosabban életminőség szempontjából talán a legnagyobb jelentősége annak a vizsgálatnak volt, amelyben a szélütés, illetve az ismételt stroke miatt kialakuló szellemi hanyatlás, elbutulás megelőzésének lehetőségét tanulmányozták. Több mint 6000 – korábban stroke-on átesett – beteg vizsgálatával a kutatók azt igazolták, hogy perindopril adásával az újabb szélütés valószínűsége 28%-kal, az ismételt érkatasztrófák miatt kialakuló szellemi hanyatlás pedig 45%-kal csökkent.

Azt is meg kell említeni, hogy noha a perindoprilt korábban kizárólag a magas vérnyomás kezelésére használták, érvédő hatása más betegségekben is érvényesül. Így minden koszorúér-betegnél eredményesen alkalmazható, olyanoknál is akiknél társult cukorbetegség is fennáll. A cukorbetegség ugyanis – a magas vérnyomáshoz hasonlóan – károsítja az ereket, s így az érszövődmények kivédése az ő esetükben ha lehet, még fontosabb.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár