Az inhalálás nem segít, a meleg tea igen

- Írta: DÁ

Címkék: megfázás nátha
Az inhalálás nem segít, a meleg tea igen

Már nagyanyáink is tudták, hogy ha az ember megfázott, gőzt, netán párás levegőt kell belélegezni, és gyorsan jobban leszünk. Laboratóriumi kísérletek igazolják például, hogy a megfázásokért elsődlegesen felelős rhinovírus nagyjából 42 Celsius fokos hőmérséklet felett inaktívvá válik. Mindezek fényében talán furcsa lehet, de mégis igaz: mindezidáig semmiféle egyértelmű tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre azt illetően, hogy a meleg levegő inhalálása gyógyítaná a megfázást.

A témában számos kutatást végeztek az elmúlt évtizedek során, de a levonható végkövetkeztetések a legjobb esetben is ellentmondásosak, a vizsgálatok többsége pedig eredménytelennek bizonyult. A tudósok nem voltak képesek egyértelműen bizonyítani az összefüggést a „gőzölés” és a megfázás elmúlása között. A legátfogóbb vonatkozó vizsgálatok eredményeit összegző amerikai tanulmány megállapítja: a legtöbb orvoscsoport nem tudta kimutatni az antitestek számának növekedését vagy a vírusok legyőzését azon betegeknél, akiket speciális inhalációs kezeléseknek vetettek alá. Egy clevelandi kutatás során például majdnem hetven megfázással küszködő személy vett részt egyórás, intenzív gőzterápiában, amelynek során az orron belüli hőmérsékletet a rhinovírus semlegesítéséhez szükséges 42 Celsius fok fölé emelték. A kezelés semmiféle eredményt nem hozott: a többségnél sem a tüsszögés, sem az orrdugulás nem múlt el tőle, még ha néhányan időlegesen, egy-két óráig jobban is lettek. Más kutatások pedig egyenesen a helyzet rosszabbodását tapasztalták, ami szintén a belélegzős gyógymódok hatástalanságára utal.

Bizonyítottan jó gyógymód ugyanakkor a megfázásra a meleg tea vagy a meleg húsleves, bár az utóbbi években több fórumon megkérdőjelezték ezek hatásait is. A témában végzett amerikai vizsgálatok ugyanakkor azt mutatják: habár leforrázni tényleg nem szabad a torkunkat, a kellemesen meleg tea kortyolgatása igenis jót tesz a beteg szervezetnek. Ennek magyarázata, hogy a kórokozók számára a normális testhőmérséklet az ideális, ennél melegebb környezetben nem érzik jól magukat: lassabban szaporodnak, elpusztulnak. A fokozott folyadékbevitel szintén a szervezet kitisztításának irányában hat, ráadásul betegség alkalmával különösen fontos gondoskodni a láz során kiizzadott víz pótlásáról. Ami a húslevest illeti, nebraskai kutatók azt állapították meg, hogy fogyasztása csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, enyhíti a köhögést és a légutak eltömítettségének érzését is. A meleg folyadékok, így a tea vagy a leves hozzájárulnak a lerakódott váladékok felszaggatásához és kiürüléséhez.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár