Káros-e a légkondi?

- Írta: DÁ

Káros-e a légkondi?

A kánikulában valóságos áldásként éljük meg a légkondicionáló berendezések létét, de garantáltan minden munkahelyen akad legalább egy olyan kolléga, aki a gép bekapcsolásakor megjegyzi: a hirtelen hőmérsékletváltozás cseppet sem tesz jót az immunrendszernek, főleg, ha éppen a 40 fokos utcáról estünk be a gazdagon belégkondizott irodába. Vajon mi az igazság?

Azon vélekedések sem ritkák, amelyek szerint a légkondicionálók valójában nem mások, mint hatalmas baktériumtenyésztők, amik mintegy petri-csészeként biztosítanak boldog és barátságos otthont a kórokozók számára, hogy aztán alaposan szétterjesszék őket a helyiség minden egyes köbcentiméterén.

Ahhoz, hogy a kérdésben igazságot tegyünk, mindenekelőtt egyvalamit kell tisztáznunk: a téli megfázásokat sem a hideg levegő okozza, hanem a vírusok. A légkondicionálók kivonják a párát a levegőből, ezzel kiszárítják a légutakat és a nyálkahártyát – így maguk a kórokozók is jobban megtelepszenek az orrban és a torokban. Kutatások bizonyítják, hogy a folyamatosan légkondicionált helyiségekben dolgozók gyakrabban betegszenek meg, mint azok, akik természetes hőmérsékletű helyeken végzik mindennapi tevékenységüket. Amennyiben azonban jól állítják be a légkondicionálót, és a tisztításáról is megfelelően gondoskodnak, nem igaz, hogy bármilyen szempontból is káros hatást gyakorolna a szervezetre. Sőt, az allergiások még profitálhatnak is belőle, hiszen a száraz levegő nem kedvez a poratkáknak.

Külön meg kell említeni az úgynevezett légiósbetegséget, amit szintén a légkondicionálókhoz szokás kötni, ez azonban nagyon ritka. Ezt a kórt egy meleg, nyirkos közegben szaporodó baktérium okozza, amely számára a légkondicionáló és a vizesblokkok a legmegfelelőbb tenyészhelyek. A betegség levegőben terjed, és influenzás tüneteket, valamint roppant súlyos tüdőgyulladást okoz, szövődményként pedig idegrendszeri károsodásokat és veseromlást eredményez. Amennyiben nem kezelik a megfelelő antibiotikumokkal, a beteg könnyen bele is halhat a kórba. Ez a fajta megbetegedés azonban szerencsére tényleg ritka, és a hazai irodai környezetben gyakorlatilag egyáltalán nem kell tőle tartani.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár