A légkondicionáló 7 mellékhatása

- Írta: Csíkos Orsolya

A légkondicionáló 7 mellékhatása

Valódi életmentő készülékek, amelyek kis hűvösséget csempésznek felmelegedett lakásainkba vagy irodáinkba. Valójában „jóbarátként” segítenek minket, amikor növekszik a hőmérséklet és a páratartalom. Nincs is jobb annál, mint amikor bekapcsolja egy hosszú, fárasztó munkanap után és érzi a hideg levegőt a bőrén.

A nyár még csak most mutatja meg magát igazán, a nagy hőséggel még csak ezek után kell megküzdenünk. Még szerencse, hogy vannak légkondicionálók! Azonban Ön tudatos felhasználója a klímaberendezésének vagy csak időről-időre bekapcsolja?

Ugyanis érdemes tudnia, hogy a légkondicionáló mit tehet a szervezetével, hiszen valójában ezeknek a használata váratlan mellékhatásokat is okozhat az egészségére nézve. Ez most megdöbbentette?

Az alábbiakban olvassa el, milyen hatásai lehetnek és azokat hogyan kerülheti el. Természetesen nem kell innentől kezdve félnie, csupán jó tudnia milyen „veszélyek” leselkedhetnek Önre. Így egyszerűbb lesz vigyázni az egészségére.


Légzési problémák


Az elsőszámú probléma, hogy a légkondicionálók hideg levegőt pumpálnak a légtérbe és sajnos nem mindig olyan alaposan takarítják ezeket a készülékeket, mint ahogy kéne. Ha viszont nem cserélik a szűrőket, rengeteg baktérium halmozódik fel bennük. Például a fekete penész számára megfelelő táptalajt nyújthatnak, mivel nagy mennyiségű nedvesség keletkezik a kondenzvízből, amely a hűvös levegőből lecsapódik. Azonban ezek a mikroorganizmusok könnyen légzési problémákhoz vezethetnek. A legmegfelelőbb védekezés ez ellen, hogy a légkondicionálót rendszeresen tisztítsák és a filtereket néhány havonta cseréljék.


Fejfájás és szédülés


Valójában a légkondicionáló nagyon könnyen fejfájást és fáradságot is okozhat, amikor hosszú időt töltünk el ilyen helyiségekben. Mindig próbálja az Önnek megfelelő hőmérsékletet beállítani, hiszen nem a hibernálás és a megfagyás a cél. A másik megoldás pedig, hogy időközönként tartson szünetet és menjen ki a külső levegőre is, hogy a teste visszatérhessen a normális hőmérsékletéhez.


Száraz bőr


Minél több időt tölt légkondicionált helyiségben, annál szárazabb lesz a bőre. Ez annak köszönhető, hogy a hideg, száraz levegő befolyásolja a bőrének természetes nedvességét. Ilyen esetekben mindig gondoskodjon arról, hogy elegendő folyadékot fogyasszon és érdemes lehet hidratálót vagy testápolót használnia.


Hőintolerancia


A legtöbb ember természetesen nem kedveli az extrém hőséget. Azonban a hőintolerancia olyan létező jelenség, amikor egyeseknek abszolút lehetetlen komfortosan érezni magukat meleg időjárásban. Ezt a jelenséget pedig az erősíti tovább, hogyha minél többet vagyunk légkondicionált terekben, annál inkább intoleránsabbak leszünk a nyári melegekre. Ez pedig abból ered, hogy a lehűlt test kikerül a külső meleg levegőre.

A legjobb módja annak, hogy felkészítse a testét a hirtelen nagy meleg ellen, amikor folyamatosan hozzászoktatja a szervezetét. Elsőnek kinyithatja az ablakot, hogy a hőmérséklet fokozatosan növekedjen meg. Talán még komfortosabbnak is találja majd, mint a sima légkondicionált helyiséget.


A megfázás tünetei


Akik hosszú időt töltenek légkondicionált környezetben, egy idő után elkezdik a megfázás tüneteit produkálni, ami miatt sokszor egészségügyi segítségre is szorulnak. Annak érdekében, hogy ne kelljen hetente orvoshoz mennie, mindig alaposan takarítsa ki a lakását, kocsiját, irodáját. Ebbe beletartoznak a kárpitok, függönyök és minden, amiben a baktériumok megtelepedhetnek. Különösen nagy figyelmet fordítson a légkondicionálóra, ahogy fentebb már írtuk.


Elhízás


A légkondicionáló segít a testünket olyan hőmérsékleten tartani, amely megfelelő komfortérzettel tölt el minket ahhoz, hogy ne mozogjunk eleget, csak kényelmesen pihenjünk. Ennek következtében pedig kevesebb kalóriát égetünk el, mint természetes környezetben, amikor a szervezetünknek alkalmazkodnia kell a hőmérséklethez. Amikor meleg van odakint, mindenki bekapcsolja a klímát ahelyett, hogy kimozdulna és mozogna egy keveset. Valamint mindenki többet eszik, amikor hidegebb környezetbe kerül. Tehát hűvösebb helyiségekben kevesebb kalóriát égetünk el, viszont többet viszünk be.


Forrás: www.littlethings.comSzakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár