Nem vagy egyedül

Címkék: megfázás
Nem vagy egyedül

A leggyöngédebb szülői gondoskodás és elővigyázatosság sem képes megakadályozni, hogy a baba néha ne betegedjen meg. Bár születéskor „útravalóként” magával hoz egy bizonyos immunvédelmet, amit a szoptatás tovább erősít, most kell felépítenie saját védekező rendszerét. Ebben, bármilyen furcsa is, gyakran éppen a betegségek segítik őt. A baj előszelét magatartásbeli változások jelzik: a gyerek nyugtalanabb, nincs étvágya, rosszul alszik, sokat nyafog. A család sokat segíthet ilyenkor.

  • A babát alaposan figyeljük meg (esetleg készítsünk feljegyzéseket), hogy az orvost a legpontosabban tudjuk tájékoztatni, a tünetekről és a panaszokról. Minden betegségnél fontos a testhőmérséklet rendszeres ellenőrzése.
  • A szobák hőmérséklete legyen kellemes, de ne túl meleg. Ideális a 22°C. Rendszeresen szellőztessünk. Ha az orvos nem rendelt szigorú ágynyugalmat, megengedhetjük, hogy egy kicsit felkeljen, és a szobában játsszon.
  • Az alvás fél egészség, hiszen leginkább ilyenkor regenerálódik a kicsi szervezete. A beteg gyereknek egyébként is nagyobb az alvásigénye. Biztosítsunk ehhez nyugodt körülményeket, de a szobája ajtaját ne zárjuk be. Így rögtön segítségére siethetünk, ha hirtelen köhögő-roham, vagy hányinger tör rá. Addig is nézzünk rá gyakran, amíg alszik.
  • Folyamatosan teáztassuk! Ilyenkor a szervezet folyadékigénye megnő, lázas állapotoknál pedig fennáll a kiszáradás veszélye. Ha nincs szükség diétára, egyen azt, amit megkíván, viszont ha nem éhes, semmit sem szabad erőltetni. A visszatérő étvágy a gyógyulás jele.
  • Legjobb gyógymód a törődés és a szeretet. A kis beteget ne hagyjuk sose magára, hiszen vigaszra, biztonságra vágyik. Olvassunk fel, játsszunk, meséljünk, bábozzunk neki. Pici lelke megnyugszik, ha érzi: betegségében sincs egyedül.
     

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár