Csecsemőmirigy daganat

2012.11.29. - Írta: Orvos válaszol

Csecsemőmirigy daganat


Üdvözlöm!

Pár hónapja jóindulatú csecsemőmirigy daganatot állapítottak meg CT kép alapján. Panaszaim főként terhelésre jelentkező mellkasi, szegycsonti fájdalom, nyomás, mely napokig fennállt, volt, hogy terhelés nélkül is fájt. Kardiológia negatív. Legutóbbi mellkas sebész véleménye, hogy valóban a thymus van a CT képen és benne 1 kb. diónyi kompaktabb területtel, mely megfelelhet thymomának, ezért műtétet javasolt. Refluxom is van, ami ugye szintén okozhat ilyen panaszt, kaptam rá savcsökkentőt, de nem érzem úgy hogy segített volna. Igazából, amikor megfájdul a mellkasom nem csinálok semmit, nem edzek, nem futok, ezáltal panaszom sincs. Tehát nem tudom eldönteni, hogy hatott-e a savcsökkentő vagy nem.

A legfontosabb kérdésem: Függetlenül, hogy mi okozza a panaszt, célszerű eltávolítani a csecsemőmirigyem? Ugyanis ez egy elég nagy műtétnek számít, és nem szeretném feleslegesen szétvágatni magam!
Egyéb más tanácsát is szívesen veszem!

Köszönöm válaszát!

G

Kedves G.


Az orvos kollégám, aki a csecsemőmirigy daganatát leírta jó irányba vizsgálódik. A következőt kell megérteni. Szervezetünkben mindennek van helye, de ez a hely csak a hasban képes befogadni megduzzadt szervet, nagyobb daganatot. A koponya, a mellkas, tekintve csontok határolják, megduzzadt szerv, daganat esetén nem képes helyet adni a megnagyobbodott szervnek. Maga esetében a mellkas kupolájában a nyak kezdete alatt együtt szorong a Thymus két lebenye, ráborulva a légcsőre, a felszálló hatalmas verőérre, az aortára és egy nagy vénára. Sőt eléri a szív egy fülecskét. Ebbe a tömkelegbe nőtt bele még egy diónyi daganat, ami a hasban elférne, de mivel a mellkas kupola szűkülő részében fontos szervek működését zavarja, összeszűkíti helyüket, mindenképen eltávolítandó. Ez esetben a szövettani rosszindulatúság nem áll fenn, de rosszindulatúvá teszi a kényes helye. Egyszerre képes zavarni a légzést és a vérkeringést. Ezt átgondolva kell döntenie, elfogadja-e a műtétet, ami csak nézetem szerint elódázza a  bajt, ha most nem hajtják végre. Ma a technikai feltételek adottak ilyen beavatkozáshoz. A reflux jelenleg nem igényel figyelmet, hisz nyelőcső is szűkült. Gyógyulást!

Dr Sáry Gyula belgy. Főorvos


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár