Csíp, de egészséges

2011.08.15. - Írta: DÁ

Csíp, de egészséges

Magyarországon élve megszokottnak tekintjük a csípős, erős ízű ételeket, fogásokat, de nem kizárólag a magyar konyha használ ilyen hatású fűszereket, hiszen gyakran az ázsiai vagy a mexikói ételek hatására is lángot lehel az ember. Kevesen tudják azonban, hogy az erőspaprika kimondottan egészséges.

A magyar ételekben oly gyakran visszaköszönő cseresznyepaprika és a mexikói chilipaprika rokonok. Hatásuk sokféle: elsődlegesen a beleket és a légutakat tisztítják ki, antibakteriális tulajdonságaiknak köszönhetően fertőtlenítik a szervezetet. Erejüket a kapszaicin nevű alkaloid anyagból merítik: utóbbi roppant erőteljesen ingerli a szájüregben elhelyezkedő idegvégződéseket, az orrnyálkahártyát és a szemet, és nagyban fokozza a nyáltermelést is. Az egyes paprikafajták kapszaicin-tartalmát mérő index neve Scoville-skála, ebből derül ki, melyik fajta mennyire csípős. A kapszaicin önmagában is hasznos: erősíti a szívet, az immunrendszert, csökkenti bizonyos daganatos elváltozások vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett étvágycsökkentő hatással is bír.

A csípős paprikák fogyasztása sokak számára amolyan extrém sporttal felérő élmény, mások kifejezetten rettegnek attól, hogy ilyesmit fogyasszanak. Attól semmiképpen sem kell félni, hogy normális mennyiségben bármilyen szempontból is károsak az erős fűszernövények: lehet, hogy mar és morajlik utánuk a gyomor, fokozódik a bélműködés és nehezen múlik a szájban az égető érzés, ám mindez csak a felszín. A valóságban az erőspaprika hatására az emésztőrendszer olyan anyagokat választ ki, amely védelmet nyújt a káros anyagokkal szemben a gyomornyálkahártyának.

Nagyon fontos, hogy ha éget a szánk valamilyen csípős étel elfogyasztását követően, semmiképpen se igyunk vizet: a kapszaicin nem vízben, hanem alkoholban oldódik. Vagyis a családi ebédnél vagy a mexikói étteremben megevett erőspaprikás fűszerezésű fogás után biztosan jobb szolgálatot tesz egy korty sör, mint a víz vagy valamilyen üdítő.

A markáns ízű fűszerek közül egyébként nemcsak az erőspaprika rendszeres fogyasztása ajánlott, hanem a fokhagymáé és a borsé is. Előbbi kellemetlen szaga sokakat visszariaszt, sőt, egyenesen undorít, egészségre gyakorolt áldásos hatásaival azonban könyveket lehetne megtölteni. A különböző színű borsok népi gyógyászatban is ismert felhasználhatósága szintén közismert. Utóbbiak fogyasztása azonban bizonyos betegségek esetében egyáltalán nem javasolt.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár