Stroke ellen is hatásos

2011.02.15.

Stroke ellen is hatásos

Az indiai ételek rajongói által nagyra tartott curry alapeleme, a kurkuma kutatások szerint nemcsak fűszerként, hanem gyógyszerként is megállja a helyét.

A Los Angeles-i Cedar-Sinai orvosi központ munkatársainak kutatásai szerint a kurkumából kivont hatóanyag ugyanis segítséget jelenthet az agy stroke utáni felépülésében.

Az amerikai tudósok nyulakkal végezett kísérleteik során arra jutottak, hogy azok a rágcsálók, amelyek átesve az agyi érkatasztrófán, egy órán belül megkapják a szakemberek által hatékonynak tartott, a kurkuma nevű fűszerből kivont vegyületet, sokkal jelentősebb mértékben őrzik meg motoros mozgásokat koordináló képességeiket, mint azon kontrollcsoportba tartozó fajtársaik, amelyek nem kaptak a CNB-001-ből.

Figyelembe véve a nyúl és az ember közötti alapvető anatómiai és élettani különbségeket, az ember esetében elegendő, ha az agyvérzésen átesett beteg három órán belül kapja meg a készítményt – szemben a nyuszik egy órájával. Mint Paul Lapchak, az Amerikai Szívtársaság (AHA) nemzetközi stroke-konferenciáján elmondta, a CNB-001-nek elnevezett vegyület felelős a pozitív eredményekért, mely képes az idegsejtek túléléséért felelős folyamatok pozitív befolyásolására.

Az indiai sáfrányként is ismert, jellegzetes aromájú és színű fűszer – mely Ázsiában honos – egyébként már több esetben is kutatók figyelmének középpontjába került – többek közt az Alzheimer-kórra, illetve bizonyos rákbetegségekre való hatását vizsgálták.

Napjainkra az már bebizonyosodott, hogy a kurkumából kivont vegyület, a kurkumin gyulladásgátló és antioxidáns hatású, illetve arra is adódtak bizonyítékok, hogy a rendszeresen kurkumát fogyasztó körében az átlag népességhez viszonyítva jelentősen kisebb mértékben jelentkeznek májproblémák – köszönhetőem a kurkumin májra kifejtett gyulladásgátló hatásának. Az új kutatási eredmények tovább erősítik azokat a vélekedéseket, melyek szerint a speciáli vegyület számos terápiában hatékony gyógyszerként szolgálhat a jövőben.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár