Cukorbetegség, ami a lábat illeti…

Cukorbetegség, ami a lábat illeti…

Fekélybetegség - sokféle környezetben hallhattunk már róla, az egyik legmakacsabb változata a bőr rétegeiben kialakuló lábszárfekély. Arról viszont már kevesebbet tudhatunk, hogy ez a betegség kiket érint, hogy alakul ki, illetve milyen komoly következményei lehetnek, ha nem megfelelően kezelődik… Ma már létezik az ismert kezelési módok mellett más megoldás: végre hazánkban is elérhető egy olyan kezelési mód, amellyel akár szó szerint lábakat lehet megmenteni. A kérdések tisztázásában Dr. Fekete László, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosa volt segítségünkre.

Megdöbbentő tények a cukorbetegségről


Szomorú adat, hogy ma Magyarországon közel 1,5 millió ember érintett a cukorbetegségben. Utoljára 2006-ban volt egy felmérés azzal kapcsolatban, hogy hány regisztrált cukorbeteg él itthon. Akkor 507 ezer (20-69 év közötti) felnőtt emberről szólt az adat. Szakértők azt mondják, hogy mára ez a szám 10%-kal nőhetett, azaz közel 568 ezer főre tehető azok száma, akik ebben a betegségben szenvednek. Viszont az is tény, hogy megközelítőleg ugyanennyi embernél áll fenn a cukorbetegség, akik nincsenek regisztrálva, mert nem is tudnak a betegségükről. És még ugyanennyire teszik azok számát, akik már olyan egészségi állapotban vannak, hogy nemsokára végleg kialakulhat náluk a betegség. Döntően a mozgásszegény életmódnak, nem megfelelő táplálkozásnak, vagy épp – talán kisebb százalékban – de a genetikának köszönhetően.


ÉRDEKESSÉGEK

Cukorbetegséggel kapcsolatos statisztikák itthonról és a nagyvilágból
Minden 10. másodpercben meghal valaki cukorbetegséggel összefüggő ok miatt.
Minden 10. másodpercben 2 emberben alakul ki cukorbetegség.
A cukorbetegség a negyedik vezető betegség okozta halálok.
Minden évben további 7 millió emberben alakul ki cukorbetegség világszerte.
A cukorbetegek legalább 50%-a nem tud a betegségéről. (Néhány országban ez az arány eléri a 80%-ot.)

Az egyik legsúlyosabb szövődmény: a lábszárfekély


A lábszár szöveteinek elfekélyesedése 3 okból alakulhat ki: 1) vénás keringési elégtelenség (trombózis utáni állapot) 2) artériás elzáródás (érelmeszesedés, heveny artériás embólia, stb.) és 3) neurotrófiás zavarok (pl. cukorbetegség) miatt.

Hogyan jöhet létre a lábseb?


A kialakult cukorbetegség következtében olyan idegrendszeri funkció zavarok léphetnek fel ezeknél a betegeknél, hogy ez az állapot gyakran a láb szöveteinek visszafordíthatatlan károsodásához, lábszárfekélyhez, majd – súlyos és nem kezelt esetekben akár amputációhoz is vezethetnek. Ez a sebkialakulás további egészségügyi gondokhoz és az életminőség romlásához vezet. Ugyanis fokozott a seb fertőzésveszélye, nő a sebbel járó fájdalom is, valamint a seb látványa is hagy kívánnivalót maga után. Sajnos elmondható, hogy a cukorbetegek száma világszerte egyre csak nő, a betegség egyik és egyben leggyakoribb szövődménye a lábszárfekély. Emiatt jelenleg Magyarországon évente kb. 4000 lábamputáció történik.
Számos esetben az amputáció következtében keletkezett seb az alapbetegség következtében szintén nehezen gyógyul. Ha pedig nem megfelelően óvja a beteg és kezeli, akkor pedig könnyen elfertőződhet, és elhanyagolt esetben ez további amputációhoz vezethet.


Kiket érinthet, és milyen gyakran fordul elő a lábszárfekély?


A lábszárfekély elvileg bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban a középkorú és idősebb korosztályt fenyegeti, mivel nem önálló kórkép, azaz többnyire egyéb betegségek (leginkább érbetegségek) hatására alakul ki az emberi szervezetben. Ugyanis a kor előrehaladtával az ilyen típusú megbetegedések kialakulása nő. A lábszárfekély nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul.
Néhány azok közül a betegségek közül, amelyeknél gyakori kísérőjelenség a lábszárfekély:
Érelmeszesedés (gyenge keringés), a vénás keringés elégtelensége, vérrögösödés, véralvadási zavarok, cukorbetegség, veseelégtelenség, magas vérnyomás, nyirokkeringési elégtelenség, autóimmun kötőszöveti gyulladásos betegségek, magas koleszterinszint, szívelégtelenség, sarlósejtes vérszegénység, tartós mozdulatlanság (felfekvés), rosszindulatú daganat, fertőzések, stb. Ezek mellett a gyakori dohányzás és bizonyos gyógyszerek is okozhatják a lábszárfekély kialakulását.

Létezik hatékony módszer e súlyos probléma kezelésére?


Többféle általánosan alkalmazott módszer létezik a lábszárfekély gyógyítására, ám csak ezeket alkalmazva a betegség nagyon nehezen gyógyítható és általában gyorsan ki is újul.
A lábszárfekélyek gyógyítására az utóbbi években dolgoztak ki egy új technikát a lökéshullám terápia (ESWT: Extracorporeal Shockwave Therapy=testen kívüli lökéshullám kezelés) alkalmazásával. Az elvégzett külföldi és hazai klinikai kísérletek igen jó eredményeket mutatnak: mind a cukorbetegség szövődményeként kialakult, mind az artériás és vénás eredetű lábszárfekélyek gyógyítása is jelentősen felgyorsítható, és így a súlyos következmények - mint a láb esetleges amputációja - elkerülhetők.

A Swiss DolorCast lökéshullám terápiás készülék hatékony és gyors megoldást nyújthat. A lökéshullám terápiát eredetileg a vesekövek szétzúzására fejlesztették ki, de bebizonyosodott, hogy a különböző, a bőr felszínén megjelenő fekélyes, valamint ortopédiai elváltozásokat kísérő fájdalmak megszüntetésére is kitűnően alkalmazható. A készülék nagynyomású levegő felhasználásával mechanikus energiát állít elő, amely hullám formában terjed a beteg szövetekben. A lökéshullámoknak a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk van, felgyorsítják a vérkeringést, stimulálják az idegpályákat, növelik a sejtek ellenálló képességét.
A lassan és nehezen gyógyuló diabéteszes fekélyes lábak gyógyítására Németországban sikeres klinikai tanulmányokat végeztek. A külföldi tapasztalatokkal alátámasztva most már végre itthon, Magyarországon is van lehetőség a különböző eredetű lábsebek hatékony kezelésére - tudhattuk meg Dr. Fekete Lászlótól, a Harmónia Gyógyászati Centrum sebész szakorvosától.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár