Gyermekvállalás diabétesszel

- Írta: Sz.N.

Gyermekvállalás diabétesszel

A cukorbetegség komoly kockázati tényezőt jelent a gyermekre vágyó nők számára, de a megfelelő lépésekkel és a vércukorszint napi többszöri ellenőrzésével tartósan biztosítható a normál anyagcsere-állapot és ezzel a baba és a mama egészsége is.

Az utóbbi egy-két évtizedben folyamatosan emelkedik azoknak a fiatal nőknek a száma, akiknél cukorbetegséget állapítanak meg: a fogamzóképes korú nők mintegy 0,3 százaléka cukorbeteg.

Elsősorban a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált fiatal nők száma emelkedik, azonban – mivel e betegségtípus aránylag lassan fejlődik ki és panaszt általában nem okoz – az anya a várandósság előtt még nem tud cukorbetegségéről, és az esetek jelentős részében csak később derül fény a problémára.

A diabétesz időben történő felismerése azért is fontos, mert a megfelelő előkészületekkel csökkenthetők a magzatot és a kismamát fenyegető veszélyek. A tervezett várandósságra való felkészülést hónapokkal korábban ajánlott elkezdeni, hogy a fogamzás idejére a leendő kismama már a lehető legjobb egészségi állapotban legyen és vércukorértékei is a normális értéktartományba kerüljenek.

A teendők közé tartozik a diéta és a testmozgás személyre szabott kialakítása, a gyakori vércukormérés (naponta akár öt-tíz alkalommal), a rendszeres szemészeti és szülészeti kontroll, valamint az igen gyakori – akár hetenkénti – diabetológiai ellenőrzés is.
 


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár