A króm szerepe

- Írta: betegvagyok.hu

A króm szerepe

Napjainkban a diabetes mellitus előfordulása egyre gyakoribb. Ennek oka a többlet kalóriafelvétel, cukorfogyasztás és a fehér liszt alkalmazása, amely kevesebb krómbevitelt eredményez. Különböző gyümölcsökben, zöldségekben, például káposztafélékben található króm, azonban a táptalaj krómtartalmától is függ, hogy mennyit tartalmaznak a növények, ezek nem elegendők a napi krómigény pótlására. A többlet szénhidrát bevitel a krómraktárak kiürülését is eredményezi, úgy hogy a vizelettel több króm ürül a szervezetből.

A cukorbetegség egyik jellemzője, hogy a felismert betegek túlnyomó többsége a felismerés pillanatában már nem reagál a szervezet által termelt inzulinra. Gyakran kíséri a betegséget zsíranyagcsere zavar, majd ennek következtében a későbbiekben szív és ér, vese stb. rendellenességek kialakulása.

Természetesen a kialakult betegség az egyre modernebb gyógymódok és a jól kialakított diéta hatására jól kézben tartható. A diabetes mellitusban használatos gyógyszerek és inzulin-kezelés mellett ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a krómot, mint táplálék kiegészítőt. A krómtartalmú szerves vegyületek, a normál cukor-háztartás fenntartásához szükségesek. A króm hatása szorosan összefügg az inzulinaktivitással. Ezért a krómraktárak csökkenése esetén kezdetben csökkent glükóz-felhasználást, később diabetes mellitus kialakulását figyelhetjük meg.

A króm, mint már több éve felismerték, jótékony hatással van a cukorbetegek kezelésében. Először a sörélesztőből vonták ki a króm biológiailag aktív formáját az úgynevezett glükóztolerancia faktort (GTF). A GTF a króm mellett nikotinsavat és aminosavakat tartalmaz. Logikusnak tűnik, hogy elégtelen nikotinsav és aminosav ellátottság a króm hatásának elmaradásához vezethet, annak ellenére, hogy egy szer elegendő mennyiségű krómot tartalmaz. Mint ismeretes, nemcsak a vércukorszint csökkentésére alkalmas, hanem csökkenti a vér triglicerid és mintegy 44%-kal a koleszterinszintet. Ilyen betegségben szenvedő betegek 70%-a mutatott javulást a GTF komplex adagolását követően. Egyik fő szerepük, hogy növelik az inzulin aktivitását.

A krómtartalmú élesztő képes csökkenteni a testtömeget elhízott betegben, megfelelő diéta tartása mellett. A testösszetételben a zsír-izom arányt az izom javára módosítja.
Az optimálisnál kevesebb krómbevitel a glükóz és zsíranyagcsere károsodásával jár együtt.

Összefoglalva

A három vegyértékű króm-ion nélkülözhetetlen nyomelem, mely a glükóz és a zsíranyagcserében játszik nélkülözhetetlen szerepet. A króm elégtelen mennyiségű bevitele csökkent cukorterhelhetőséghez, diabetes mellitushoz, emelkedett vérzsír szinthez és szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. A króm hatása feltételezhetően. az inzulinhatás erősítése. Napi szükséglet 50-200 µg. Jelenleg ismert, hogy a táplálkozással bevitt króm mennyisége nem optimális, ezért pótolni kell megfelelő táplálékkiegészítő anyagok használatával. Az eddigi vizsgálatok során nem észleltek mellékhatást a krómpótlás alatt.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár