Se cigi, se csoki?

- Írta: Sz.N.

Se cigi, se csoki?

A kettes típusú cukorbetegség részben a túlzott szénhidrát- és cukorfogyasztás következményeképpen is kialakulhat, de egy új kutatás eredményei szerint már a passzív dohányzás is fokozza a betegség kialakulásának rizikóját.

A Diabetes Care című tudományos szaklapban megjelent tanulmány arról számol be, hogy már a passzív dohányzás is hajlamosítja a szebbik nem képviselőit a kettes típusú cukorbetegségre.

John P. Forman és teamje több, mint százezer egészségügyben dolgozó nő követéses vizsgálatával nyert adatait feldolgozva arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb veszély az erős dohányos nőkre leselkedik: nekik közel húsz százalékkal van nagyobb esélyük káros szenvedélyük miatt a kettes típusú cukorbetegség kialakulására, mint azoknak a hölgyeknek, akik semmilyen módon nem teszik ki magukat dohányfüstnek.

Rossz hír továbbá, hogy a volt dohányosokat és az erősen füstös helyen dolgozókat, illetve az ilyen helyen gyakran tartózkodó nőket is az átlagosnál jóval inkább veszélyezteti a kettes típusú cukorbetegség.

A passzív dohányzás tekintetében a belélegzett füst mennyisége a meghatározó: minél inkább van valaki kitéve önkéntelenül is a dohányfüst belélegzésének, annál nagyobb eséllyel lesz később cukorbeteg.

A volt, azaz már leszokott nikotinista nők kettes típusú diabéteszére azonban ugyanazon magyarázattal szolgáltak a tudósok, mint a másik két, dohányfüstnek kitett csoport esetében; azt feltételezik, hogy a betegség tulajdonképpen lassú gyulladásos folyamat következményeképpen alakul ki.

 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár