Depresszió és a szex

2014.05.21.

Címkék: szex
Depresszió és a szex

A szexuális együttlét az egymás iránt érzett vonzalom és szeretet legbensőségesebb eseménye. Normális esetben a harmonikus szexuális élet hozzátartozik mindennapjainkhoz.

Nincs ez így a depresszióban szenvedőknél. Jellemző tüneteik a depressziós hangulat, az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, súlyos esetben teljes megszűnése, a negatív gondolkodási séma, az energia csökkenése, amely fáradékonysághoz vezet. A legkönnyebb feladatok is óriási erőfeszítést igényelnek és kifejezett fáradságot okoznak. Az alaptüneteken túl gyakori a koncentráció és figyelem csökkenése, a memóriazavar, az étvágy-, és alvászavar, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, a bűnösség-, és az értéktelenség érzése, a jövőt illető pesszimizmus, az önsértések, vagy akár az öngyilkossági gondolatok. Ezen alaptünetek mellé igen gyakran társul a szexuális érdeklődés, a libidó csökkenése. Ilyenkor a partner részéről nagy türelemre és megértésre van szükség. Amennyiben a depressziós beteg már kapott orvosi segítséget, akkor a kezelés eredményeképpen pár hónapon belül javul az állapota, és a tünetei megszűnnek.

A betegség tünetei ugyan megszűnnek, de a szexuális problémák nem, sőt azok akár még tovább romolhatnak. Képzeljék el, amint a depressziós beteg állapota javul, libidója visszatér, újra elkezd vonzódni partneréhez, de sajnos a szexuális együttlét nem úgy sikerül, ahogyan régen, mert nem tud eljutni az orgazmusig. Ez a zavaró tényező aztán szorongáshoz, majd a tünetek kiújulásához vezethet.

Az ok magában a depresszióra adott gyógyszerben keresendő. Van az anti-depresszívumoknak egy olyan csoportja, a SSRI típusú gyógyszerek, amelyekre jellemző, hogy mellékhatásként szexuális zavart okozhatnak. Az irodalmi adatok alapján a ilyen gyógyszert szedők akár 60-75 %-ánal jelentkezhet ez a tünet. Ez pedig a fent említett problémák kialakulásához vezet. Ma Magyarországon a legtöbb felírt antidepresszívum ebből a csoportból kerül ki.

Szerencsére a gyógyszerkutatás nem állt meg, és a holland Organon jóvoltából már Magyarországon is kapható olyan készítmény, amely már egy hét után javulást hoz a depressziós tünetekben, ugyanakkor nem okoz szexuális zavarokat. Sőt, átállás esetén rendezni képes a más gyógyszerek okozta ilyen mellékhatást. Ezt a jótékony hatást a gyógyszer speciális kettős hatásának tulajdonítják, amelynek köszönhetően gátolni képes azokat a receptorokat, ahol a szexuális zavar, mint mellékhatás kialakulhat. Ugyanezen hatásmechanizmusból származik az az előny, hogy tartósan javítja az alvás minőségét, amellyel a depresszió egyik alaptünetét képes nagyon rövid időn belül megszüntetni.

Általánosan igaz, hogy a gyógyszerek hatásosságának növelése mellett a mellékhatások csökkentése a kutatás jelenlegi célkitűzése. A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen ugyanis, hogy a beteg az orvos által meghatározott ideig szedje a gyógyszert. Ez pedig csak olyan gyógyszerrel lehetséges, amelyeknek nincsenek zavaró mellékhatásai.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár