Depresszió és a szex

2014.05.21.

Címkék: szex
Depresszió és a szex

A szexuális együttlét az egymás iránt érzett vonzalom és szeretet legbensőségesebb eseménye. Normális esetben a harmonikus szexuális élet hozzátartozik mindennapjainkhoz.

Nincs ez így a depresszióban szenvedőknél. Jellemző tüneteik a depressziós hangulat, az érdeklődés és az örömre való képesség csökkenése, súlyos esetben teljes megszűnése, a negatív gondolkodási séma, az energia csökkenése, amely fáradékonysághoz vezet. A legkönnyebb feladatok is óriási erőfeszítést igényelnek és kifejezett fáradságot okoznak. Az alaptüneteken túl gyakori a koncentráció és figyelem csökkenése, a memóriazavar, az étvágy-, és alvászavar, az önbizalom és az önértékelés csökkenése, a bűnösség-, és az értéktelenség érzése, a jövőt illető pesszimizmus, az önsértések, vagy akár az öngyilkossági gondolatok. Ezen alaptünetek mellé igen gyakran társul a szexuális érdeklődés, a libidó csökkenése. Ilyenkor a partner részéről nagy türelemre és megértésre van szükség. Amennyiben a depressziós beteg már kapott orvosi segítséget, akkor a kezelés eredményeképpen pár hónapon belül javul az állapota, és a tünetei megszűnnek.

A betegség tünetei ugyan megszűnnek, de a szexuális problémák nem, sőt azok akár még tovább romolhatnak. Képzeljék el, amint a depressziós beteg állapota javul, libidója visszatér, újra elkezd vonzódni partneréhez, de sajnos a szexuális együttlét nem úgy sikerül, ahogyan régen, mert nem tud eljutni az orgazmusig. Ez a zavaró tényező aztán szorongáshoz, majd a tünetek kiújulásához vezethet.

Az ok magában a depresszióra adott gyógyszerben keresendő. Van az anti-depresszívumoknak egy olyan csoportja, a SSRI típusú gyógyszerek, amelyekre jellemző, hogy mellékhatásként szexuális zavart okozhatnak. Az irodalmi adatok alapján a ilyen gyógyszert szedők akár 60-75 %-ánal jelentkezhet ez a tünet. Ez pedig a fent említett problémák kialakulásához vezet. Ma Magyarországon a legtöbb felírt antidepresszívum ebből a csoportból kerül ki.

Szerencsére a gyógyszerkutatás nem állt meg, és a holland Organon jóvoltából már Magyarországon is kapható olyan készítmény, amely már egy hét után javulást hoz a depressziós tünetekben, ugyanakkor nem okoz szexuális zavarokat. Sőt, átállás esetén rendezni képes a más gyógyszerek okozta ilyen mellékhatást. Ezt a jótékony hatást a gyógyszer speciális kettős hatásának tulajdonítják, amelynek köszönhetően gátolni képes azokat a receptorokat, ahol a szexuális zavar, mint mellékhatás kialakulhat. Ugyanezen hatásmechanizmusból származik az az előny, hogy tartósan javítja az alvás minőségét, amellyel a depresszió egyik alaptünetét képes nagyon rövid időn belül megszüntetni.

Általánosan igaz, hogy a gyógyszerek hatásosságának növelése mellett a mellékhatások csökkentése a kutatás jelenlegi célkitűzése. A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen ugyanis, hogy a beteg az orvos által meghatározott ideig szedje a gyógyszert. Ez pedig csak olyan gyógyszerrel lehetséges, amelyeknek nincsenek zavaró mellékhatásai.

Bezár