Depresszióhoz is vezethet a férfiaknál a változó kor

- Írta: DA

Depresszióhoz is vezethet a férfiaknál a változó kor

Kevesen tudják, de a férfikor alkonya nemcsak a  „kapuzárási pánik” közismert jeleihez vezethet, hanem súlyos depresszióhoz is. Pedig a férfiaknál 50-60 éves koruk között ugyanúgy jelentkeznek „klimaxos” tünetek, mint a nők esetében, és ha lehet, még tanácstalanabbá válhatnak ilyenkor, hiszen náluk nincs olyan egyértelmű jele a változó kornak, mint a nőknél a menstruáció elmaradása.

A köznyelvben csak kapuzárási pánikként emlegetett jelenség ismert, és nemcsak sok viccelődés, vígjáték tárgya, hanem rengeteg fájdalom eredője is lehet egy családban: a férfi ilyenkor bizonyítani akarja, hogy ő még mindig férfi, ezért furcsa, korához már nem illő szokásokat vesz fel, netán fiatalabb nők után kezd el futni – a dolog azonban távolról sem merül ki ennyiben.

A nőknél klimaxnak nevezett tünetcsoport az erősebbik nemnél általában merevedési zavarként jelentkezik először, és a háttérben szintén hormonváltozások állnak. Mindezt a férfiak nem élik meg betegségként – ez, illetve a hiúság egyaránt közrejátszik abban, hogy viszonylag kevesen fordulnak orvoshoz, pedig egy mindenre kiterjedő hormonszint-meghatározással, a hiányzó hormon pótlásával vagy a hormontermelő szerv serkentésével orvosolható minden vonatkozó probléma. Ezt leszámítva azonban a férfiklimax tulajdonképpen tünetmentes állapotnak tekinthető, sokan csak a korosodás kellemetlen következményeként tudják be a jeleket. Pedig ma már biztosan tudjuk, hogy a férfiaknál is változik a szexuális hormonok termelésének rendszere az évtizedek múltával: akárcsak a kopaszodás esetében, itt is a tesztoszteron áll a háttérben, csak éppen ilyenkor csökken a hormon szintje. Ez az élet ötödik-hatodik évtizedében következik be: vele párhuzamosan csökken a szexuális étvágy és a teljesítőképesség az ágyban, izzadékonyság jelentkezik, illetve ugyanolyan hőhullámok is előfordulhatnak, mint a nők esetében. A férfiak ingerlékenyebbek lesznek, egyre nehezebben tudnak koncentrálni valamire, és megindul a jellegzetes időskori „összeesés”: csökken a csontok sűrűsége, és izomerejük is megcsappan. Álmatlanság szintén előfordulhat, és az emlékezet is romlik.

Mindezt korántsem szabad félvállról venni: a merevedési problémák minden férfi számára komoly önértékelési zavarokat okoznak, kevesen tudnak „csak úgy” túllendülni az ágyban jelentkező nehézségeken. Nem véletlen, hogy ebben a korban sokan depresszióba esnek, és a statisztikák szerint a vonatkozó korosztály körében háromszor gyakoribb a férfiak körében az öngyilkosság, mint a nőknél, és az évek előrehaladtával egyre nő.

Amennyiben merevedési képességünk csökkenni kezd a mindennapi stressz vagy kevés alkohol hatására, és az érintett éveket éljük, egyértelmű, hogy elkezdődhetett a férfiklimax. Ahelyett, hogy mindenáron be akarjuk bizonyítani férfiasságunkat a környezetünknek – és legfőképp magunknak –, forduljunk szakemberhez! Ha lelki gondokat okoz számunkra a változó kor, ne szégyelljük megbeszélni problémáinkat andrológussal. És persze egy jól működő házasságban is mindent meg lehet beszélni… Nem könnyű, de tudomásul kell vennünk, hogy öregszünk. Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, sportoljunk és igyekezzünk olyan tevékenységekre energiát fordítani, amelyek oldják a stresszt és boldoggá, kiegyensúlyozottá tesznek minket.

Bezár