Az öt leggyakoribb mentális betegség

Az öt leggyakoribb mentális betegség

Sajnos folyamatosan nő a mentális betegségekkel küzdő személyek száma. Azonban nagyon sok tünet nem ismert vagy nem párosítható egy betegséggel sem. Viszont ezek a betegségek nagyon gyakran együtt járnak fizikai tünetekkel és kihatnak a kedélyállapotra is. Szerencsére azonban sok tünetet már felismertek és megértették, miért és hogyan alakulnak ki. Az alábbiakban betekintést nyerhet a leggyakoribb mentális betegségekbe.

Ez a lista nem is próbálja meg összefoglalni az összes felmerülő ilyen betegséget, így közel sem teljes. Próbáltuk összeszedni a leggyakrabban előforduló betegségeket, amelyek egy része sajnos egyszerre, csoportosan is megjelenhet.


Depresszió


A depresszió a leggyakoribb mentális zavar és általábban gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Nagyon jellemző az érdeklődés és az öröm elvesztése, szomorúság, a bűntudat vagy az alacsony önértékelés, alvási problémák, rendszertelen étkezés, a kimerültség és a koncentráció hiánya. A depresszió nem csak a „túl sok” vagy „túl kevés” agyi kémiai anyagoktól függ. Sokkal inkább olyan ráható erők vezethetnek a betegség kialakulásához, mint a genetika, az életesemények vagy az orvosi és egészségügyi problémák.

A depresszió tartós vagy ismétlődő állapotként jelentkezhet. Ezért súlyosan zavarhatja a személy munkaképességét a munkahelyen vagy az iskolában, valamint negatív hatással lehet a kapcsolatokra. A legsúlyosabb állapotban a depresszió öngyilkossági gondolatokhoz és akár cselekedetekhez is vezethet. A hatékony kezelésére bizonyos esetekben a kognitív viselkedési terápia, a pszichoterápia és az antidepresszáns gyógyszerek értékesek lehetnek.


Szorongás


Egyáltalán nem ritka, hogy a depresszióban szenvedő személynek szorongása is van. Ez pedig fordítva is igaz. Az Egyesült Államokban évente 40 millió felnőttet érint ez a betegség, vagyis az ottani lakosság 18,1%-áról elmondható, hogy szoronganak. A szorongásos rendellenességek számos tényezőből származhatnak, beleértve a genetikát, agykémiai folyamatokat és az életeseményeket. Szerencsére ez egy igen kezelhető betegség, mégis csak a szorongással élők 36,9%-a vesz róla tudomást és kezeli ténylegesen. A pszichoterápia és a gyógyszerek fontos szerepet játszanak a szorongás tüneteinek szabályozásában és kezelésében.


Bipoláris zavarok


Ez a betegség világszerte mintegy 60 millió embert érint. A mániás epizódok ingerlékeny hangulatot, hiperaktivitást, magas önbecsülés érzetet és az alvási vágy hiányát tartalmazhatják. A hipománia pedig a mánia kevésbé súlyos állapota. A depressziós epizódokat gyakran a szélsőséges szomorúság, a reménytelenség, a kis energia és az alvás hiánya jellemzi. Sajnos a bipoláris viselkedést kiváltó okok nem teljesen ismertek. A genetikai, neurokémiai és a környezeti tényezők együttesen szerepet játszhatnak a betegség előrehaladásában. Ezt pedig gyógyszeres kezeléssel és pszicho-szociális támogatással lehet kezelni.


Skizofrénia és egyéb pszichózisok


A pszichózisok, köztük a skizofrénia, olyan súlyos mentális betegségek, amelyek világszerte 23 millió embert érintenek. Ezekre pedig a gondolkodás, az érzékelés, az érzelmek, az önérzet és a viselkedés torzulása a jellemzőek. Azok, akik ilyen betegségben szenvednek, hallucinációkat és csalódásokat tapasztalhatnak a késő serdülőkorban vagy a korai felnőttkorban. Ez viszont megnehezíti az emberek számára, hogy dolgozzanak, tanuljanak vagy megfelelő szociális életet éljenek. Sokan pedig sajnos nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi és szociális támogatáshoz a megbélyegzés és a hátrányos megkülönböztetés miatt. Pedig sokszor csak ezek segíthetnének a betegség kezelésében.


Demencia


A demencia általában krónikus vagy progresszív jellegű és a normális öregedésen túl a kognitív funkciók romlását vonja maga után. Ezen kívül a memória, a tájékozódás, a gondolkodás, a megértés és a számítás megromlásával jár együtt. A demenciát számos, az agyat érintő betegség okozza és jelenleg nincs gyógymód. Azonban léteznek palliatív kezelések, amik megkönnyítik az ebben szenvedő személy szenvedését és zavartságát.A mentális betegségek kialakulása és kezelése globális kérdés, amely minden embert érint. Ráadásul ez a lista csak néhányat tartalmaz a leggyakrabban dokumentáltabb betegségek közül. Minden helyzet egyedülálló. Azonban szerencsére rendelkezésre állnak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segítenek az adott személynek a javulásban vagy legalább az enyhítésben. A tünetek felismerése és azoknak a felismerésére fordított idő segít a legmegfelelőbb kezelés meghatározásában.


Forrás: www.talkspace.comSzakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár