Depresszióhoz vezet az allergia?

- Írta: DÁ

Depresszióhoz vezet az allergia?

A tavasz és a nyár a tüsszögés, a szipogás és a köhögés időszaka. Az allergiások számára mindez eleve roppant kellemetlen, még rosszabb hír azonban, hogy a szezonális allergiák pszichológiai szempontból is károsak lehetnek. Egyre több kutatás alapján állítják azt a szakemberek, hogy az allergia összefüggésben áll a depresszióval, vagy legalábbis növeli annak kockázatát.

Bizonyos allergiás megbetegedések aluszékonyságot, hízékonyságot és állandó tompaságot okozhatnak – ez nem új az érintettek számára. A kutatások kimutatták, hogy az allergiás reakciók citokineket szabadítanak fel a szervezetben. Ezek a fehérjemolekulák fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében és a test sejtjei közötti információk áramlásában, valamint a gyulladások csökkentésében, bizonyos fajtáik pedig még a daganatos sejtek elleni küzdelemben is részt vesznek. A citokinek csökkentik a testben a szerotonin nevű hormon szintjét, ami alapvető jelentőséggel bír az ember hogylétét illetően, az endorfin mellett ezt szokás a boldogsághormonok között emlegetni. Azt is jól tudjuk, hogy bizonyos allergia-csökkentő gyógyszerek is okozhatnak hangulati hullámzásokat. Ezek közül az úgynevezett kortikoszteroidok kedélyállapotot befolyásoló hatása a legismertebb. A bőr allergiás elváltozásaira felírt kenőcsök, készítmények jelentős része e kategóriába tartozik, többek között éppen emiatt kell roppant körültekintően, kizárólag orvosi előírások alapján alkalmazni őket.

Újabb vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy egyes komoly allergiás megbetegedésekben szenvedő emberek esetében kétszer olyan magas a depresszió kockázata, mint azoknál, akik nem küszködnek minden virágzáskor légúti elváltozásokkal. A Marylandi Egyetem szakemberei egyenesen azt állítják, hogy mindez összefüggésben van az öngyilkosságok tavasszal megszaporodó számával, bár magát a kapcsolatot jelenleg még senki sem érti pontosan. A kutatók arra jutottak, hogy az allergiás tünetek a pollenszezonban nagyban befolyásolták a kérdőíveket kitöltő betegek hangulatát és szorongásérzetét.

Mindez egyébként nem teljes újdonság: már egy 2003-as finn kutatás is bebizonyította, hogy az allergia és a depresszió között fennáll valamilyen kapcsolat, ráadásul ez komolyabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Ahhoz azonban, hogy további következtetéseket vonjunk le, vagy főleg pontosan megértsük a jelenségek hátterét, újabb széles körű vizsgálatokra van szükség.
 


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár