Agresszív és depresszív apák

- Írta: SzN

Agresszív és depresszív apák

Egy új tanulmány az anyák szülés utáni depresszióján túllépve a kispapák gyereknevelési attitűdjét vette górcső alá, és – elsőre legalábbis – elég megdöbbentő eredményre jutott: ezek szerint a depressziós apukák már igen kicsi gyermekeiket is sokkal inkább hajlamosabbak fizikailag bántalmazni, mint pszichésen kiegyensúlyozott férfitársaik.

A tanulmány szerint a kisgyerek életkora egyáltalán nem akadály, már ami a verést illeti: a kutatók úgy tapasztalták, hogy a még járni sem tudó kisgyerekek is könnyen „megkaphatják a magukét”, ha kispapájuk depressziós.

A Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóirat internetes számában közzétett tanulmány közel kétezer kisgyermekes édesapa adatait vizsgálva jutott erre a megállapításra: a felmérések alapján úgy tűnik, a depressziós apák közel négyszer nagyobb valószínűséggel büntetik veréssel akár egészen pici gyereküket, mint azok, aki nem küzdenek depresszióval.

Az eredmények magyarázata egyrészt a gazdasági helyzettel magyarázható: ugyanis a depresszió előfordulása szignifikánsabban magasabb a munkanélküli apák körében, illetve az is közismert, hogy a depresszió gyakran nagyfokú ingerlékenységgel jár, ami nagyrészt megmagyarázhatja, miért jár el olyan könnyen a deprimált apukák keze. Vagyis ezek alapján elmondható, hogy nem a depresszió és a fizikai bántalmazás, hanem sokkal inkább a nagyobb fokú idegrendszeri túlterheltség, ingerlékenység között áll fenn ok-okozati kapcsolat.

Azonban a dologra, legyen oka bármi is, vajmi kevés a mentség, ugyanis az ilyen apák kisgyermekeiknél többek közt maradandó pszichés károsodást okoznak. A fizikailag bántalmazott kisgyerekek könnyen válnak problémás, deviáns fiatalokká, személyiségzavaros felnőttekké, és nem utolsó sorban jóval nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is hajlamosak agresszióra és mások fizikai bántalmazásra.

A testi fenyítés ilyen kicsi korban semmi mást nem szolgál, mint hogy az agresszív felnőtt levezesse gyötrő belső feszültségét. A kicsik azért nem tanulnak a verésből, mert egyszerűen nem értik az összefüggést magatartásuk és az azt követő verés/büntetés között.

A pszichés károsodás ráadásul csak az egyik aspektusa a bántalmazásnak, ugyanis a kisgyerekek bántalmazásának nemritkán súlyos testi elváltozások is következményei lehetnek, ugyanis az ilyen pici gyerekek sokkal érzékenyebbek a fizikai fenyítésre: körükben a fizikai bántalmazások következményeképpen sokkal gyakrabban fordul elő törés vagy akár belső vérzés, mint a már óvodás vagy iskolás korú gyerekek között.

A tudósok szerint igen időszerű, hogy a probléma a figyelem középpontjába kerüljön, ugyanis erről a témáról a szakemberek jelenleg nagyon csekély tudással rendelkeznek, miközben igen súlyos dologról van szó.

Amennyiben valakinél a depresszió tünetei legalább és folyamatosan két hétig fennállnak, saját és gyermeke érdekében feltétlenül kérje szakember segítségét, ugyanis a tünetek gyógyszerekkel jól kezelhetők. A depresszió egyfajta beszűkült tudatállapot, amelyben az önreflexióra és az önkontrollra való képesség is csökkenhet – nemritkán a betegségbelátás is hiányzik, ez pedig csak tovább rontja a helyzetet.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a környezet felelősségére is: a szülőtárs, a gyermekorvos, illetve a védőnők, a szociális munkások mind-mind felelősek a kisgyermekért, és igen fontos, hogy amennyiben úgy tapasztalják, a kispapa bántalmazza a babát, megtegyék a megfelelő lépéseket, illetve hogy ezek után se engedjék, hogy a bántalmazó apa kikerüljön látókörükből...
 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár