Diabéteszhez vezethet a stressz

Címkék: stressz
Diabéteszhez vezethet a stressz

A gyerekkorukban abúzust elszenvedett nők – egy nemrégiben publikált tanulmány szerint –jelentős eséllyel válnak cukorbeteggé. Egyik magyarázat szerint a megfigyelt jelenség hátterében a stresszt kompenzáló, evészavarrá fejlődő túlevés állhat. A tanulmányt az American Journal of Preventive Medicinei honlapján publikálták.

Kérdőíves kutatásuk során a szakemberek összesen 67853 ápolónőt kérdeztek ki. A megkérdezett nők ötvennégy százaléka számolt be – 18 évesnél fiatalabb korában átélt – fizikai abúzusról, harmincnégy százalékuk szexuális abúzusról. Az eredmények alapján a közepes vagy súlyos fokú fizikai és/vagy szexuális abúzus 26-69 százalékkal fokozza a 2. típusú diabétesz felnőttkori kialakulásának kockázatát.
Az összefüggések nagy része – de nem egésze – az abúzust elszenvedett lányok későbbi idők során bekövetkező súlygyarapodásával magyarázható. A súlynövekedés serdülőkorban kezdődik, és tovább folytatódik felnőttkorban is, növelve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A cikk fő szerzője az eredményeket kommentálva megjegyezte: az elhízás a statisztikai összefüggéseknek csak hatvan százalékára ad magyarázatot, így a gyerekkori abúzus és a diabétesz közötti kapcsolat megértéséhez további kutatásra van szükség.
A tanulmány összefüggései mindenesetre megerősítik a már ismert tényt, hogy az elszenvedett abúzus a legtöbb esetben kitörölhetetlen nyomot hagy a gyermekben, és a már felnőtt ember számára számtalan testi, s nem utolsó sorban lelki probléma forrásává válik.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár