Egészségünk őrei I. rész

2011.10.28. - Írta: DA

Egészségünk őrei I. rész

Az ősz megérkeztével, a tél közeledtével fokozott jelentőséggel bír, hogy minél több vitamint juttassunk a szervezetünkbe, hiszen pótolni kell testünk energiatartalékait, másrészt a vitaminok a kedélyállapotra is jótékony hatást gyakorolnak. Összeállításunk első részében az A és a C vitaminnal foglalkozunk.

A vitamin

Az A vitamin, más néven retinol zsírban oldódó vitamin, amelynek számos alapvető folyamatban van kiemelt szerepe a szervezetben. Sejtjeink növekedéséhez, fejlődéséhez nélkülözhetetlen, de a látás és az immunrendszer egészsége szempontjából is perdöntő jelentőségű. Szemünk esetében a retinol kiemelt szerepet játszik szemünk ideghártyájának fényérzékenységében, de a csontok növekedését, illetve a bőr egészségét is befolyásolja. Antioxidáns hatással bír.

Elsődleges forrásai a hétköznapi táplálkozásban a tojás, a tej, illetve a tejtermékek, de a máj és a hal is igen gazdag benne. Ajánlott sok főzelék és gyümölcs fogyasztása is, ugyanis ezekben is megtalálható. Napi 50 milligramm bevitele indokolt a felnőttek esetében. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos gyógyszerek, elsősorban koleszterin-csökkentő készítmények szedése esetén az A vitamin nehezebben szívódik fel. Hiánya elsősorban a látást és a bőrt károsítja: a szürkületi „farkasvakság” például az A vitamin alacsony szintjének jellegzetes tünete.

C-vitamin

A C vitamint, azaz aszkorbinsavat Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1928-ban. E vegyület bevitele és rendszeres pótlása azért is fontos, mert az emberi szervezet nem képes azt maga előállítani: forrásai elsősorban a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit, mandarin), illetve bizonyos további zöldségek és gyümölcsök (paradicsom, paprika, burgonya, csipkebogyó). Az emberi szervezet minimális napi szükséglete 60 milligramm, ez azonban igen alacsony, mindenképpen törekedjünk arra, hogy több C vitamint vegyünk fel: akár 500, sőt, 1000 milligramm bevitele sem túlzás, különösen az év hidegebb hónapjaiban és a nagyvárosokban (ezt a fokozott szén-monoxid szennyezés teszi szükségessé). A számos készítmény közül célszerű a hosszú felszívódásúakat választani, a C vitamin ugyanis két-három óra alatt kiürül a szervezetből, holott jelenléte folyamatosan fontos lenne. Mivel nem halmozódik fel a zsírszövetekben, túladagolása nem lehetséges, ha viszont sok C vitamint szedünk, ajánlott a magnéziumos kiegészítés is mellé, mert az aszkorbinsav a testben oxaláttá bomlik le: ezek ürülnek ki utóbb vizeléskor. A vesekövek nagyrésze, mintegy 75 százaléka kalcium-oxalát, ezek képződésének meggátolásához szükséges a magnézium.

A C-vitamin fokozza az immunrendszer működését, így véd a külső fertőzésekkel szemben. Gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a vírusok és baktériumok legyőzését, javítja a keringést és csökkenti a vérrög-képződést, illetve óvja a csontrendszert is. Még az allergiás tünetek ellen is jó, és a bőrünk is szebb lesz tőle. Serkenti a szervezetben a vas felszívódását és csökkenti a vér koleszterinszintjét, azaz a keringés egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen. Az aszkorbinsav ezen kívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár