Öt tévhit a testedzésről

2014.06.16. - Írta: DÁ

Öt tévhit a testedzésről

Sokan rabjai bizonyos elképzeléseknek a testmozgással, edzéssel, izomfejlesztéssel kapcsolatban, ami nem is csoda: e témában annyi mindent hallunk nap mint nap, hogy nehéz kiválogatni a ténylegesen hasznos információkat az áradatból. Íme öt elterjedt téveszme a testedzéssel kapcsolatban!

1. Minél tovább edzünk, annál hatásosabb lesz

Mint az élet minden területén, a minőség itt is fontosabb a mennyiségnél, arról nem is beszélve, hogy az edzőteremben eltöltött idő jelentős része nem mozgással telik: beszélgetünk az ismerősökkel, várunk az egyes gépekre, és így tovább. Tervezzük meg előre, milyen gyakorlatokat kívánunk elvégezni, és ne csak egy izomcsoportot dolgoztassunk meg egy nap.

2. Bármit ehetünk, ha edzünk

Talán a legáltalánosabb tévhit, ami a mindennapi testmozgáshoz kapcsolódik. Hibás feltételezésről van szó, ami óhatatlanul is súlygyarapodáshoz vezet majd. Az edzés tökéletes módszer arra, hogy megszabaduljunk a felesleges zsírpárnáktól, de ne használjuk indokként arra, hogy folyamatosan tömjük magunkat.

3. A nehéz súlyok jobbak a könnyűeknél

Azok számára valóban hasznosak a nehéz súlyok, akik növelni akarják izmaikat és erejüket, így ezeknek is megvan a maguk helye az edzésprogramban. Sokan azonban csak nehéz vagy túl nehéz súlyokkal dolgoznak, ami gyakran sérülésekhez vezet. Építsünk be az edzésprogramba könnyebb gyakorlatokat kisebb súlyokkal, ugyanis ezekkel lehet igazán hatékonyan megformálni a felszedett izomtömeget.

4. A tömegnövelő edzés csak férfiaknak való

Rég elmúltak már azok az idők, amikor azt hittük, hogy csak a kardio-edzésekkel lehet fogyni. Ma már szerencsére tudjuk, hogy az izomtömeg növelése is gyorsítja az anyagcserét. Emellett ha erősebbek az izmaink, nehezebben sérülünk meg, egészségesebbek leszünk és csökkentjük a csontritkulás kockázatát is.

5. A gyakorlás tökéletessé tesz

Sokan ráállnak egy adott fitnesz-rutinra, és utána mereven ragaszkodnak hozzá. A megszokás abból a szempontból remek, hogy csökkenti az ellenérzéseket a testedzéssel szemben, de néha fontos változtatni a dolgokon, hogy így űzzük el a mentális és fizikai unalmat. Nem szükséges feltétlenül szakítani azzal, amit eddig csináltunk, de találjunk mellé új módszereket is. Több metódus váltogatásával nemcsak élvezetesebb, de hasznosabb is lesz az edzés.
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár