Egye és aludja magát soványra!

Címkék: diéta fogyókúra
Egye és aludja magát soványra!

Nagy eredményeket érhet el, ha megfogad néhány apró táplálkozási tanácsot: a lehető legkisebb erőfeszítéssel is képes lesz rövid időn belül egy méretet fogyni.

Azzal is megszabadulhatunk a fölös kalóriáktól, ha több időt töltünk az evéssel, és nem csak bekapunk valamit kutyafuttában. Az agyunk ugyanis csak tíz perc csúszással vesz tudomást arról, hogy jóllaktunk. Ha lassan rágjuk meg az ételt, azzal időt nyerünk, és még mielőtt bevinnénk a fölös kalóriát, jóllakunk.

Cserélje vízre! - napi 90 kcal csökkentés

A különféle szénsavas üdítők, cukrozott gyümölcslevek is megnehezítik a fogyókúrázók dolgát. Ezekben általában magas a cukortartalom: egy doboz kóla például körülbelül nyolc kanál cukrot tartalmaz! Ezért is kívánjuk annyira….Igyon inkább tiszta vizet, ízesítés nélküli teát, és máris italonként kilencven kalóriával csökkenti a napi bevitelt.

Csínján a cukorral! - napi 90 kcal csökkentés

Mindenki tudja, hogy csökkentenünk kell a sütemény- és csokoládéfogyasztást, de mi a helyzet például a tea vagy a reggeli müzli ízesítésére használt cukorral? Mindig nézze meg a csomagolást, mennyi cukor, glükóz, fruktóz illetve szirup van a termékben. Az összetevők felsorolását azzal a komponenssel kezdik, amiből a legtöbb van a termékben, viszont a cukrot, glükózt és fruktózt különválasztják, így nem tűnik olyan soknak. Viszont ha csupán napi hat kanál cukrot használunk, az éves szinten már 11 kilogrammnak felel meg, ez pedig 32.000 fölös kalória. Ilyen mennyiség ledolgozásához 12 maratont kellene lefutnunk. A másik lehetőség, hogy csökkentsük le a napi cukorbevitelt…

A tojás előnyei - napi 350 kcal csökkentés

Egyen reggelire főtt tojást – szigorúan keménytojást vagy lágytojást, az olajjal készült tükörtojással vagy rántottával már nem spórol kalóriát. A tojás fehérjében gazdag, így hosszabb ideig fogja jóllakottnak érezni magát tőle, ezáltal könnyebben ellenáll az ebéd előtti nassolásnak is. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a túlsúlyos nők, akik tojást reggeliznek, sokkal kevesebbet ebédelnek és vacsoráznak.

Aludja le! – egy hét alatt 3500 kcal csökkentés

Talán furcsán hangzik, de a minőségi alvás is segít a fölös kilók ledolgozásában. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a nők esetében napi hét és fél óránál több alvással tíz hét alatt átlagosan öt kilót adhatunk le. Ha viszont nem alszunk eleget, megnövekszik szervezetünkben a stresszhormon mértéke, ami étvágynövekedéssel és a zsír könnyebb felhalmozódásával jár.

 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár