7 tipp, ami segít a reflux tüneteinek csökkentésében

7 tipp, ami segít a reflux tüneteinek csökkentésében

Diéta és táplálkozás

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe. Gyakori problémaként jelentkezik a reflux következtében kialakuló gyomorégés is. Ennek oka, hogy a nyelőcső alsó záróizma nagyon gyenge vagy valamilyen okból kifolyólag sérült. A gyomorba kerülő ételek emésztése miatt a gyomor, gyomorsavat termel. 

Ételek amelyek csökkenthetik a reflux okozta kellemetlenséget

A nyelőcsőben jelentkező irritációt és fájdalmat, az étkezéseket követően a gyomorban termelődő nagy mennyiségű gyomorsav okozza.A megfelelő étel fogyasztása kulcs a reflux ellenőrzéséhez, a tünetek csökkentéséhez.

Túl sok gyomorsav esetén érdemes a következő ételeket beépíteni egy speciális diétába, annak érdekében, hogy a reflux kellemetlen tünetei karbantarthatók legyenek. 

1. Zöldségek

A zöldségek természetüknél fogva alacsony a zsír és cukortartalmuk, ezáltal segítik, hogy a gyomor ne termeljen túl sok savat. Fogyasztásra javasolt zöldségek a zöldbab, brokkoli, spárga, karfiol, leveles zöldségek, krumpli és az uborka.

2. Gyömbér

A gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van. Természetes gyógymódnak számít a gyomorsav csökkentésében, illetve más bélpanaszok kezelésében. Érdemes reszelve, kis darabokra szelve akár nyersen vagy ételekben, smoothies-ba keverve fűszerként fogyasztani. A gyömbértea fogyasztása szintén javallott.

3. Zabból készült ételek

A sok rostot tartalmazó zabkása kedvelt és egészségi szempontból kiváló reggeli. A zab felszívja a gyomorsavat, így csökkenti a reflux által okozott tüneteket.

4. Gyümölcsök

A savat tartalmazó egzotikus, déli gyümölcsök helyett érdemes dinnyét, banánt, almát és körtét beépíteni az étrendünkbe. Ezek a gyümölcsök kevesebb savat váltanak ki, mint a savat bőven termelő egyéb citrusok.

5. Sovány húsok

A sovány húsok, mint a csirke, a pulyka, a hal és tengeri rákok, kagylók, polipok stb., csökkentik a reflux tüneteit. Érdemes őket grillezve, roston sütve és főzve kipróbálni.

6. Tojásfehérje

Jó lehetőség a tojásfehérje beillesztése az étrendbe. Ugyanakkor a tojássárgája gazdag zsírban, így javasolt elkerülni a fogyasztását.

7. Telítetlen zsírsavak
Telítetlen zsírsavakat tartalmaz az avokádó, dió, lenmag, olíva-, szezám- és napraforgó olaj. Csökkentse a telített savak és transzzsírsavak bevitelét és helyettesítse őket telítettlen zsírsavakkal.

A refluxbetegség gyakori tünetei

A reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés. A gyomorban és a mellkasban jelentkezhet fájdalom túl sok étel vagy bizonyos ételek elfogyasztását követően. A reflux ugyanakkor okozhat öklendezést súlyosabb esetekben hányást is.


További tünetek:

- száraz köhögés,
- a torok kaparó érzése,
- felfújódás,
- csuklás, büfögés,
- nehéz nyelés,
- torokduzzanat.

Sokan vannak, akik arról panaszkodnak, hogy bizonyos ételek kiváltja náluk a reflux tüneteit. Legtöbb esetben más és más a kiváltó ok. Nincs egy kimondottan a reflux betegség tüneteit karban tartó diéta.

Az egyéni, legmegfelelőbb diéta kiválasztása érdekében vezessen naplót a következő kérdéseket tartva szem előtt:

- Milyen ételeket fogyaszt?
- A nap mely szakaszában szokott enni?
- Milyen tünetei vannak étkezést követően?

A naplót  vezesse, legalább egy hétig. Amennyiben többféle diétát tart párhuzamosan, érdemes hosszabb ideig nyomon követnie a táplálkozását. A napló segít Önnek abban, hogy beazonosítsa mely étel és ital elfogyasztása esetében jelentkeznek a tünetek.

Az előzőekben leírt étkezési javaslat kiindulási pont az diéta elkezdésére, de keresse fel orvosát, aki pontos és részletes táplálkozási terv összeállításában segít Önnek, annak érdekében, hogy csökkentse a refluxbetegség tüneteit.

Forrás: www.healthline.com


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár