Egyre népszerűbb a medvehagyma

2011.09.15. - Írta: DA

Egyre népszerűbb a medvehagyma

A medvehagyma a liliomfélék közé tartozó gyógynövény, amely íz és szaghatás szempontjából leginkább a fokhagymára emlékeztet, és a tavasz vége felé virágzik. Hagymája hosszúkás; ezt és a leveleket lehet felhasználni különböző egészségügyi célokra. Nevét annak köszönheti, hogy a néphiedelem szerint téli álma után a medve is ezt a növényt keresi először, mert így tudja helyreállítani gyomra egyensúlyát a korábbi hónapok után.

A medvehagyma elsősorban annak köszönheti áldásos hatásait, hogy különböző szerves kénvegyületeket tartalmaz nagy mennyiségben: fő hatóanyagai az allicin és a hozzá hasonló vegyületek. Emellett illóolajat, vasat, C-vitamint, prosztaglandint, illetve flavonoid-glikozidokat is rejt magában, és fehérjében is igen gazdag. Hatása sokrétű, általános jellegű problémák esetén nagy hasznát láthatjuk: a néphagyomány szerint egyaránt jó a légúti panaszok enyhítésére és a hasi bántalmakra, mivel javítja az emésztést és fertőtlenít. Étvágytalanság esetén is ajánlott a fogyasztása, mert növeli az éhségérzetet. Enyhíti a gyomor görcsös összehúzódásait, vagyis hasmenés és szorulás esetén egyaránt hasznát vehetjük.

Közismert vérnyomáscsökkentő hatása is. A medvehagyma – a fokhagymához hasonlóan – lassítja a „rossz koleszterin” lerakódását az érfalakban, és javítja a keringést is. Vérzsírcsökkentő hatással szintén rendelkezik. Amennyiben koleszterinproblémáink vannak, javasolt rendszeres fogyasztása, akárcsak keringési betegségek esetén. Mivel gátolja a magas koleszterin- és trigliceridszint kialakulását, a medvehagyma jótékony hatása hozzájárul ahhoz, hogy megelőzhető legyen az érelmeszesedés és a trombózis kialakulása. Enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat is.

Külső alkalmazása a bőr gombás megbetegedései esetén hozhat eredményt akár borogatásként, akár medvehagymás oldatos kenegetés formájában, ám ha érzékeny a bőrünk, inkább tartózkodjunk az ilyen formájú felhasználástól. A növényt a tavaszi hónapokban gyűjthetjük be leginkább, és fogyasztása is elsősorban ekkor javasolt, hiszen erősíti az immunrendszert és méregteleníti a szervezete.

És hogy miért válasszuk a fokhagyma helyett a medvehagymát? Mert hatóanyagai aktívabbak, illetve akadnak benne olyan vegyületek is, amelyek a fokhagymából hiányoznak, netán kisebb mennyiségben vannak jelen. Ráadásul ha medvehagymát fogyasztunk, a kellemetlen szagoktól sem kell különösebben tartanunk, mert illata messze nem olyan markáns, mint a fokhagymáé.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár