Öt tipp a szülésre való felkészüléshez

- Írta: DÁ

Címkék: szülés terhesség
Öt tipp a szülésre való felkészüléshez

Se szeri, se száma a nőket a szülésre felkészítő szakkönyveknek, magazinoknak, és persze a rokoni, baráti körből érkező tippek, ötletek tárháza is kimeríthetetlen ebben a kilenc hónapban. Öt hasznos tanáccsal most mi is hozzájárulunk a minél kellemesebb és egészségesebb felkészüléshez.

1. Járjunk terhesgondozásra, amint kiderült, hogy jön a baba!

A terhesség kezdetén rengeteg tennivalónk akad. Amennyiben nem kezdjük el azonnal szedni az ilyenkor ajánlott vitaminokat és folsavat, a terhesgondozónk bizonyosan javasolni fogja. Szintén nézzünk utána a helyes táplálkozás mikéntjének, hogy tudjuk, mit együnk és mit ne együnk saját és gyermekünk érdekében. Ne féljünk életvezetési tanácsokat kérni a szakembertől az új helyzetben: amennyiben első terhességről van szó, sok nőnek fogalma sincs róla, mit ajánlott elkerülni, és milyen újdonságokkal muszáj szembenézni.

2. Ismerjük meg és vegyük komolyan az életvezetési tanácsokat és előírásokat!

A terhesség a változások időszaka. Sokan nehezen viselik ezeket, úgy érzik, elborítja őket a sok újdonság, pedig az igazán lényeges pontok könnyen összefoglalhatók. Minden nap szedjük a javasolt vitamint, mindig vegyünk magunkhoz elegendő folyadékot, fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, komplex szénhidrátokat, alacsony zsírtartalmú fehérjéket. Azonnal hagyjuk abba a dohányzást, ne igyunk alkoholt és – természetesen – tartózkodjunk a kábítószerek fogyasztásától is. A kávéról nem kell véglegesen lemondani, de két csésze legyen a napi maximum. Ne kényelmesedjünk el ezekben a hónapokban sem: semmiképpen se erőltessük túl szervezetünket, de mozogjunk rendszeresen – például a számtalan célirányos terhestorna valamelyikén.

3. A hetedik hónap környékén vegyünk részt szülésre felkészítő foglalkozásokon!

Alaposan válasszuk ki, pontosan milyen típusú csoport illik hozzánk leginkább, mérlegeljük, hogyan szeretnénk szülni. Hasonló tanfolyamok, felkészítések Magyarországon is szép számmal állnak rendelkezésre. Egy részüket orvosok tartják kórházakban, bizonyos százalékukat „civil” szakemberek. A legjobb, ha olyan tanfolyamra jelentkezünk, ami legkésőbb a kiírt szülési dátum előtt egy hónappal befejeződik. Így frissen tarthatjuk a tanult információkat, amikor azokra szükség van, de a jövevény esetleges korábbi érkezése miatt sem tesszük ki magunkat annak a kockázatnak, hogy nem tudjuk befejezni a kurzust.

4. Lehetőség szerint járjunk jógára vagy meditációs foglalkozásokra!

Régóta túlhaladottak azok a nézetek, amelyek azt sugallták: a terhes asszonyoknak kilenc hónapon keresztül még a széltől is óvniuk kell önmagukat. Ugyanakkor valóban alapvető fontosságú, hogy minimálisra csökkentsük a mindennapi stresszt ebben az időszakban, hiszen mind saját, mind születendő gyermekünk egészsége ezt kívánja. Erre nem is létezik jobb módszer a jógánál, ami erősíti a testet, rugalmassá, hajlékonnyá varázsol minket, csökkenti a terhességgel járó kényelmetlenségeket és fájdalmakat, fejleszti a légzéstechnikát. Mivel a jóga egyszerre tartja karban a testet és a lelket, a lehető leghasznosabb mozgásforma a terhesség hónapjai alatt.

5. Vegyük igénybe egy dúla szolgáltatásait!

A vonatkozó tanulmányok és kutatások egyértelműen igazolják, hogy a nőknek rengeteget segít, ha a kilenc hónap és a szülés során is végig mellettük van egy szakavatott segítség, akivel bizalmas kapcsolatot alakíthatnak ki. A dúla nem egészségügyi alkalmazott, hanem leginkább tapasztalt segítőként, asszonytársként írható le, aki a terhesség ideje alatt, a szülés során és utána is mindenben segíti a várandős nőt.
 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár