Fehér zsírból barna zsír

2011.05.06. - Írta: DÁ

Fehér zsírból barna zsír

Egy amerikai kutatócsoport áttörést ért el a zsírszövetekkel való kísérletek terén, amikor kalóriaégető barna zsírrá alakították az elhízásért felelős fehér zsírsejteket. A szóban forgó vizsgálatot patkányokon végezték, de a tudósok szerint az eredmények embereknél is hasonlóak lennének. A felfedezés új reményt adhat a túlsúllyal küszködők számára.

A kutatók az Y-neuropeptid nevű fehérje mennyiségét módosították a kísérlet során, amely az étvágyhoz kapcsolódik. Ez a módosítás nemcsak az állatok kalóriabevitelét és tömegét érintette, hanem zsírszöveteik összetételét is jelentősen megváltoztatta: a „rossz” fehér zsír jelentős része „jó” barna zsírrá alakult.

Barna zsírban elsősorban a csecsemők szervezete bővelkedik: ennek segítségével – bármilyen ellentmondásosan is hangzik – a test kalóriákat éget el, és a kicsik hőháztartásában is kulcsszerepet játszik. Ugyanakkor nemcsak a kisgyerekek testében vannak jelen ilyen zsírszövetek, hanem a felnőttekében is, igaz, jelentősen alacsonyabb mértékben: ahogy öregszünk, úgy veszi át helyüket a fehér zsír, amelynek többek között a derekunk körül húzódó úgynevezett „úszógumit” is köszönhetjük. A felnőttek szervezetében a nyaki tájékon a legmagasabb a barna zsírsejtek aránya, és a normál vércukorszinttel rendelkező, nem elhízott emberek testében több található belőlük, mint az elhízottakéban.

Aligha kell magyarázni, milyen nehéz a súlyfelesleget ledolgozni, a tudósok szerint azonban az új felfedezés ezt is jelentősen megkönnyítheti majd a jövőben. A kutatók úgy vélik: ha a szóban forgó protein módosításával arra ösztönzik a szervezetet, hogy fehér helyett inkább barna zsírt termeljen, az nemcsak a súlyfelesleg elleni harcban jelenthet áttörést, hanem az ahhoz kapcsolódó egyéb betegségekkel, így például a diabétesszel szemben is.

A patkányok eleve kevesebbet ettek a csökkentett Y-neuropeptid termelés mellett, de testsúlyuk ilyen körülmények között még úgy sem növekedett, hogy közben kiemelten magas zsírtartalmú étrenden tartották őket. A tudóscsoport még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben az emberek bőre alá barna zsírsejteket juttatnának, az segíthetne a fehér zsír elégetésében és a hatékonyabb súlycsökkentésben. Ez még ugyanakkor a távoli jövő, addig további vizsgálatokkal kell igazolni, hogy a módszer valóban hatékony – emberek esetében is.
 

Hozzászólások

Thales | 2012-10-29 07:18

When I attend a parsih that is not Anglican Ordiariate, I am struck by a very different aura, a very different alivenes of the people. They are generally passive, don't stand, sit, or kneel without some instruction for them to do so. When, for instance, it is time to stand for Alleluya they don't energetically stand of thier own doing and sing Allelu to Yaweh on their own instantaneous energetic power Somewone needs to motion for them to do do so. And so the mass goes like this from beginnging to end, The responses are mumbled (they are certainly not hearty why hearty may cause a stir a stir that's probably needed! The singing is, likewise, mumble singing of plunky-plunky guitar pieces or keyboards' that are silent unless you plug them into outlet, whereby they are able to make a variety of fake sounds which the more clever of their instrumentalists will assure you SOUNDS like an organ e'en though it isn't and doesn't.There are other parsihes at which the people just know when and what to sing and they stand and do it spontaneously and heartily would you believe it? without any prompters instruction or announcement.All prayers, creed, kneel, sit, stand, singing just happens spontaneously from the group, each member of which knows what to do or follows someone who does. The service folder is a big aid in this, but so is a tradition of group dynamics lead by real church musicians with there feet firmly planted in heritage in the service of a liturgy that is the beauty of holiness.It is sad, but true, that if persons from the first mentioned church sould visit the second he and she would not get with it'. They would lay the service folder in the pew and not follow it and just sand and sit there saying nothing (even when one tried to help them along) and remain deaf and dumb to all that was going onThis paradigm does not, thankfully, fit all Roman Catholic Churches, but it fits far, fat too many of them that I ever have ocassion to Cont
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár