A férfi libidó II.

2010.09.13. - Írta: dr. Lux Elvira, szexológus

A férfi libidó II.

Nemcsak a megtermékenyítéstől való szorongás gátolhatja a férfi libidóját, hanem partnere is. Mióta a nők dolgoznak sokkal felszabadultabbak szexuálisan is, hiszen létük ma már nem függ egyértelműen a férfitől. Sok nő érzi „egyenlőbbnek” magát az egyenlőnél, s ez megronthatja a párkapcsolatot. Azok az ősi programok, amelyek sok millió év óta öröklődtek a nő, illetve férfi-szerepet illetően, nem változtathatók meg racionális alapon, néhány évtized alatt.

A kezdeményezés férfi program, s ha ezt a nő átveszi, vezényli az együttélés szabályait, felcseréli női szerepét valamiféle aktív, férfias magatartásra, az bizony gátlólag hat a férfi potencialitására. A potencia cselekvőképességet jelent minden vonatkozásban, míg az impotencia cselekvőképtelenséget, szintén minden értelemben.
Természeti törvény – nem lehet ezt eléggé hangsúlyozni –, hogy a gyenge ingerhez közelít minden élőlény, míg az erőstől eltávolodni igyekszik. Azok a nők, akik bár gyöngéd erőszakkal, de bekebelezni kívánják partnerüket, előbb-utóbb terhessé válnak a férfi számára. A nők, szintén az ősi szokások rögzülésének értelmében sokkal jobban elviselik a férfi érzelmeit, szexuális közeledését, még akkor is, ha éppen nincs hozzá kedvük.

Majdnem minden szakítás mélyén ott lappang a monotonitás, amely egy idő után kialakul abban, akinek partnere mindig „karnyújtásnyira” van a másiktól. Minden nőnek a természetében benne van a tehetség a férfi megtartására. Mesebeszéd az, hogy „10 éve vagyunk házasok, és már nem kívánom úgy a feleségemet...” Ha nem kívánja, akkor az azért van, mert a nő „túladagolta magát”. Minden esszencia csak mértékkel jelent pikantériát az ételben is, a kapcsolatokban is. Ami sok, az egészségtelen tartja a közmondás, s igaza van. Sanyarú annak az asszonynak a sorsa, aki nem figyel eléggé arra, hogy se túl sok ne legyen belőle, se ne váljék megunt szeretőjévé párjának. Téves az a közhiedelem, hogy a férfiak szabadosabbak a nemi életben a nőknél. A kettős erkölcs még ma is érvényes. Maguknak, főleg házon kívül sok mindent engedélyeznek, ami a nejüknek tilos. Ez a felfogás is olyan ősi, hogy a modern ember sem mentes hatásától. Ennek a régi elvnek nemcsak a férfiakra van még ma is hatása, hanem a nőkre is. Könnyebben megbocsátják a férjük félrelépését, mint férjük nekik.

Más kérdés, hogy az asszonyok, ha gyanút fognak, addig ostromolják a férjüket, míg az végül bevallja ballépését. A faggatózás szigorúan tilos! Ugyanis, ha férj végül kiböki az igazságot bűntudatának jórészétől megszabadul. Nem a feleség dolga, hogy felmentse a férjét a csalás vétke alól, meg aztán van egy olyan paraszti mondás: „Amit a szem nem lát, azért a szív nem fáj”. Az sem bölcs dolog, hogy ha valaki bevallja a bűnét asszonyának, akkor megterheli a döntés felelősségével.
A nemi vágy is a szükséglet, hiányérzet szabályai szerint működik. Minden asszonynak tudnia kell, hogy mikor jelent párjának szükségletet a vele való együttlét, mikor szabad visszautasítania, mikor nem. Hol vannak azok az egészséges határok, amelyek az együttlétet a kívánalom szerint szabályozzák. A férfiak kényesek a komfort érzésük beteljesítésére.
Minden nőnek tudni illik, hogy hány tányér „lencse” esik neki jól, meddig kell merítenie a kanalat a tálba, hogy se sok ne legyen, de kevés sem.
 

Hozzászólások

Farkas Bernadett | 2011-08-27 18:25

http://www.kephost.com/view3.php?filename=70gewp5211ws2e39b4f9.jpg Megint csak itt tudom megmutatni a képet.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár