Filmről filmre az Örökmozgóban

2012.06.26. - Írta: Cultura

Filmről filmre az Örökmozgóban

Antal Nimród, Bacsó Péter, Gauder Áron, Gothár Péter, Jeles András, Makk Károly, Pálfi György, Szabó István, Tarr Béla és Török Ferenc neve garancia a magyar filmművészet terén. Az elmúlt 40 év magyar filmjeinek legjavából válogat az Örökmozgó június 27. és július 1. között.

Többnapos vetítéssorozatot rendez az Örökmozgóban a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) és a Magyarhangya mozgalom június 27. és július 1. között a EuroGames 2012 résztvevői és a magyar filmek rajongói számára. Június végén több száz külföldi sportoló érkezik Magyarországra, hogy részt vegyen a EuroGames rendezvényén. A programhoz kapcsolódva Bevezetés a magyar filmművészetbe címmel ismert magyar rendezők kevésbé ismert alkotásait vetítik az Örökmozgóban magyar nyelven, angol felirattal – áll a szervezők közleményében.

Filmről filmre
 
A program június 27-én délután Jeles András Kis Valentino című, 1979-es filmjével kezdődik, amely egy húsz év körüli, kocsikísérő fiatalember egy napjáról szól, aki váratlanul úgy dönt, nem adja fel a rábízott 15 ezer forintot, hanem céltalanul útnak indul és költekezni kezd. Ezt követi Makk Károly Egymásra nézve című 1982-es mozija, amely egy szókimondó, a valóság feltárásáért és a homoszexuálisok jogaiért harcosan küzdő újságíró, Szalánczky Éva történetét meséli el.
 
Másnap délután vetítik Tarr Béla 1982-es Panelkapcsolatok című munkáját, amely egy panellakásban élő házaspár konfliktusokkal teli hétköznapjait mutatja be, este pedig a plátói szerelem és a valóság viszonyáról szóló, Szerelmesfilm című Szabó István-alkotást láthatja a közönség.
 
Pénteken a sort Gothár Péter 1982-es, Megáll az idő című filmje vezeti fel, amelyet Török Ferenc 2001-ben készült, a rendszerváltás zűrzavarát egy fiatal életén keresztül bemutató, Moszkva tér című munkája követ.
 
A hétvégét Bacsó Péter 1969-es kultikus mozija, A tanú nyitja, majd Antal Nimród Kontroll című munkáját vetítik. Vasárnap Gauder Áron Nyócker című, 2004-es animációs filmjét vetítik, a program zárásaként pedig a Parti Nagy Lajos-novellák alapján készült, 2006-os Taxidermiát, Pálfi György rendezését lehet megtekinteni.
 
A EuroGames egy 1992 óta csaknem minden évben megrendezett nemzetközi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportesemény, amelynek 2012-ben Budapest ad otthont. Az esemény öt napja alatt 18 sportág versenyszámaiban próbálhatják ki magukat a jelentkezők. De nemcsak sport-, hanem kulturális programok is helyet kapnak a rendezvényen: az öt konferenciára, a komoly- és könnyűzenei koncertekre, a kiállításokra és a workshopokra csaknem 4000 sportolót, több mint 2000 kísérőt és a további 5000 látogatót várnak a szervezők.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár