Goya rézkarcai Győrben

2012.03.10. - Írta: Cultura

Goya rézkarcai Győrben

Goya rézkarcai, klasszikus és jazz ütős zene, dalszínház, divatbemutató. A hagyományokhoz híven Győrben a város kulturális életének immár 16 éve meghatározó rendezvényével, a Győri Tavaszi Fesztivállal indul az esztendő.

A 16. Győri Tavaszi Fesztivál idén is mindenkire gondolt: kicsikre és nagyokra, fiatalabbakra és idősebbekre, a hölgyekre éppúgy, mint a férfiakra, családosokra és egyedülállókra – a határon innen és túl.

Az izgalmas programkínálatban találunk ostormenetet és gengsztereket, Francisco de Goya rézkarc ciklusaira az Esterházy-palotában Gulli Briem koncertezik, Hamupipőke mellett jól elfér Csizmás Kandúr, de lesz dalszínház és táncprodukció, Hamlet és divatbemutató, jön a Kormorán, hímes tojás ezrivel és rétes-nyújtás szakadatlan. Tánc, színház, muzsika, képzőművészet, gasztronómia minden mennyiségben.
Fellép többek között: Rúzsa Magdolna, a Duna Művészegyüttes, Berecz András és barátai, a Budapest Bár, Szörényi Levente, Hujber Ferenc, Molnár Piroska, Szacsvay László. A Tavaszi Fesztivál keretében Győr az ütős zene fővárosaként idén immár 13. alkalommal rendezi meg a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált.

13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál
2012. március 30-31.

Győr 13. éve ad otthont Magyarország legjelentősebb ütőszenei seregszemléjének, amely mára jelentős belföldi és külföldi hírnévre tett szert, nemcsak a közönség, hanem a szakma köreiben is. A fesztiválon jól megférnek egymás mellett a klasszikus ütős zene és a jazz, a világzene és a kortárs ütőhangszeres játék darabjai.

Az ütős muzsika népszerűsítésén túl, a fesztivál kiemelt célja a helyi és hazai tehetségek, ütős növendékek felkarolása: a közönség előtti bemutatkozáson túl a fiatal géniuszok egy színpadon zenélhetnek a magyar és nemzetközi élvonal sztárjaival. A hagyományos utcai menet zenét és show dobolást a Széchenyi térre tervezett színpadi koncertek teszik változatossá.

A 16. Győri Tavaszi Fesztivál és a 13. Nemzetközi Ütős Fesztivál különleges összekapcsolódása Gulli Briem koncertje a Goya kiállítás megnyitóján (március 29. 19 óra) a Városi Művészeti Múzeumban, az Esterházy-palotában. Igazi kuriózumnak ígérkezik Győr város tavalyi kezdeményezése: közös dobolásra hívják az egész világ apraja-nagyját a Széchenyi térre. Mindenki részt vehet az örömzenélésben, aki szereti a ritmust, és bármilyen ütős eszközzel bekapcsolódik a nagy játékba.

Az elmúlt években olyan jelentős világsztárok koncerteztek a Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon, mint: Jojo Mayer, Tom Brechtlein, Tommy Vig, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Ian Paice, Mark Mondesir, Gulli Briem, Carl Palmer Band.

Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál kiemelt sztárjai: Evelyn Glennie, Talamba Ütőegyüttes, Szaniszló Vibes Projekt, világsztár fellépői pedig David Friedman és Vinnie & Carmine Appice.

A fesztivál ütős produkcióit hangszeres bemutatók, előadások, workshopok egészítik ki. A fesztiválhoz hagyományos ütőhangszeres kiállítás is kapcsolódik, ahol az ütőhangszereket gyártó cégek mellett hazai kézműves hangszerkészítő mesterek is bemutatják termékeiket.

Francisco de Goya – Rézkarc ciklusok
Városi Művészeti Múzeum – Győr – Esterházy-palota
2012. március 29 – június 30.

Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30. – 1828. április 16.) grafikai munkássága egyedülálló rézkarcai, és aquatintái révén kiemelkedő részét képezik a képgrafika nemzetközi történetének. A portréi kapcsán nevessé vált alkotó, királyi és udvari festő 1793-tól kis formátumú új műveik készítésébe fogott, amelyeken a festő a rézkarc technikáját tökéletesítette. Festményeivel ellentétben, nem megrendelésre készített nyomatait minél szélesebb körben kívánta népszerűsíteni. Művei kiérlelt társadalomkritikák, amelyeken az irónia és a szellemesség drámai képsorokban jeleníti meg a saját korának erkölcsét, babonáit és emberi gyarlóságait.
Goya négy sokszorosított grafikai sorozatot hagyott hátra. Ezek a 80 lapból álló Los Caprichos (Szeszélyek, Ötletek, 1799) , az ugyancsak 80 lapos Los Desastres de la guerra (A háború borzalmai, 1810-12) , a 40 lapos La Tauromaquia (Bikaviadal, 1816) valamint a 22 lapból álló Los Disparates (Balgaságok, 1816-24) címet viselik.
A győri Városi Művészeti Múzeum időszaki tárlatán Francisco da Goya két legismertebb grafikai sorozatai a Los Caprichos és La Tauromaquia kerül bemutatásra. A nevezett 120 rézkarc tulajdonosa Richarg H. Mayer német gyűjtő, a tárlat anyaga, Bambergből érkezik Győr városába.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár