6 félelmetes tény a klímaváltozásról

6 félelmetes tény a klímaváltozásról

A globális felmelegedés minden évben újabb rekordokat dönt meg és nem mutatja jelét semmilyen lassulásnak. A bolygónk jóval melegebb, mint 800.000 éve volt. Többet használunk fel az erőforrásaiból, mint amit újra tud termelni. Az alábbiakban olvasható 6 félelmetes tény az éghajlatváltozásról.

A klímaváltozás 2030-ra visszafordíthatatlan lehet


Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által készített jelentés szerint sürgős intézkedésekre van szükség a globális felmelegedés katasztrofális hatásainak elkerülése érdekében. Változás nélkül a világ korallzátonyai teljesen eltűnhetnek, valamint széles körben elterjedhetnek az árvizek, továbbá növekedhet a hőmérséklet, az aszály és még a szegénység is ezek miatt.


Az üvegházhatást kiváltó gázok mennyisége egyre több


Most több üvegházhatású gáz van a levegőben, min valaha és ez okozza a Föld hőmérsékletének emelkedését. A fosszilis tüzelőanyagok égetése, a közlekedésből származó gázok kibocsátása, az intenzív gazdálkodás környezeti hatása együttesen járulnak hozzá, hogy a légkörünkben egyre több széndioxid legyen. Tudósok szerint ez a valaha látott legnagyobb és leggyorsabb növekedés a CO2-ben.


Több, mint egymillió faj néz szembe a kihalással


A fajok kipusztulásának aránya évente átlagosan 5 faj körül mozgott, most azonban ez közel a 10.000-szeresére emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy naponta több tucat faj is kipusztul. Ennek következtében pedig csökken a vízminőség és az élelmiszerbiztonság. Valamint a természetes kártevőírtás elvesztését is könnyen eredményezheti, mivel a ragadozók is kihalnak.


Az éghajlatváltozás menekültválságot teremt


A globális hőmérséklet növekedésének következtében emberek milliói menekülnek otthonról, hogy elkerüljék az aszályok és a szélsőséges viharok hatásait. A számuk pedig egyre csak gyarapodik. A világ népességének leggazdagabb 10%-a okozza a széndioxid kibocsátás közel 50%-át. A globális felmelegedés azonban még mindig a világ legszegényebb részeit érinti a leginkább.


Az óceánok haldokolnak


A bolygónk csak annyira lehet egészséges, mint amennyire az óceánok azok. Az ENSZ viszont arra figyelmeztet mindenkit, hogy a tengeri élet lassan helyrehozhatatlan károkkal szembesül. Mindez pedig a többmillió tonna műanyag hulladéknak köszönhető, ami évente az óceánokba kerül. A világ korallzátonyainak fele halt meg az elmúlt 30 évben és a Nagy Korallzátony kétharmada sérült már. Ez történik, amikor a tengerek és az óceánok hőmérséklete túl magas.


Többet használunk a Föld erőforrásaiból, mint amennyit újra tud termelni


Sajnos minden évvel egyre közelebb van az a dátum, amikor valóban többet fogyasztunk el a természetes erőforrásokból, mint amennyit egy éven belül újra tudna termelni a Föld. A világ nagyhatalmai, többek között az Egyesült Államok és az Egyesül Királyság, kétszer annyi erőforrást használnak fel évente, mint amennyit elő tudnak állítani. Hogyha a felhasználást a jelenlegi ráta szerint folytatjuk, akkor 1,7 bolygóra lenne szükség a Föld ökoszisztémáinak keresletének támogatására. Mindenki megteheti a saját maga erőfeszítéseit, hogy megakadályozza a klímaváltozást, azonban csak akkor tudunk hatást gyakorolni, hogyha most cselekszünk.Forrás: www.ecotricity.co.uk


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár