A zajszennyezés veszélyei

- Írta: Csíkos Orsolya

A zajszennyezés veszélyei

Mit hallanak most a fülei? A forgalmas irodák nyüzsgését? Netán egy sűrű forgalomban haladó járművek hangját? Talán babák sírása a babakocsikban? Bármi is legyen, egy dolog biztos: a zajszennyezés is környezetszennyezés. Ezen kívül sajnos egyre gyakoribbá is válik. Valójában, Ön is nagy valószínűséggel bűnös a zajszennyezésben. Elég hogyha hangosan hallgat zenét vagy csak hangosabban intéz el egy telefonhívást.

A zaj valójában a városi élet velejárója és egyben hátránya. A világ pedig egyre csak urbánusabbá válik és nagyjából heti hárommillió ember költözik városi környezetbe. A zajszennyezés problémája is egyre nagyobb lesz, ahogy a városok és a lakosságuk is növekednek. A fontos tény pedig az, hogy a zajszennyezés veszélyt jelent a saját egészségünkre és a város vonzerejére is.

A zajszennyezés által okozott egészségügyi problémák közé tartozik a stressz, a gyengébb koncentráció, a megemelkedett vérnyomás és a szívproblémák is. Ezeken kívül összefüggésbe hozható a demenciával, stroke-kal és a szívrohammal is. Egy kutatás pedig kimutatta, hogy 2000 és 2012 között a zaj a kilencedik környezetvédelmi prioritásról a negyedik helyre kúszott fel.


A zajszennyezés forrásai


Több elemzés is kimutatta, hogy a zaj miatti panaszok legfontosabb okai a következők voltak általánosságban:

  • Lakossági zaj (például a szomszédok)
  • Kereskedelmi helyiségek zajai
  • Építési területek
  • Utcai zaj
  • Riasztók


Ráadásul a visszajelzések szerint ezek a zajok esténként és hétvégén a legzavaróbbak. Ez azt jelenti, hogy a zajszennyezés nagy hatással van azokra, akik otthon tartózkodnak és pihenni próbálnak. Emellett azt is kimutatták, hogy 64%-os korreláció van a zajszennyezés és a halláskárosodás között.


Szeretné tudni, hogyan küzdhet a zajszennyezés ellen?


A zajszennyezés veszélyei jól dokumentáltak. Az üzenet pedig világos: jobban tisztában kell lennünk a zajszennyezés következményeivel és meg kell védenünk magunkat a negatív hatásoktól. Elkezdhetjük új akusztikai anyagok megismerését és felhasználását, amelyek segíthetnek a hangos, nem kívánt zajok kiszűrésében és a szigetelésben, amikor otthon tartózkodunk. Beszélhetünk a szomszédokkal is a zajok csökkentéséről. Végülis mindenkit érint a jelenség és fontos lenne mindenkinek megértenie.


Forrás: www.rockwoolgroup.com
Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár