Hat tényező, ami gondokat okozhat december végén

2011.12.12. - Írta: DA

Hat tényező, ami gondokat okozhat december végén

Közhelyszámba megy, hogy karácsonykor megemelkedik az öngyilkosságok száma, de mégis csak ritkán beszélünk arról, mennyire nehéz is sokaknak az év utolsó néhány hete. Összeállításunkban a karácsonyi stressz és depresszió fő okait vesszük górcső alá.

1. A szeretett személy hiánya
Legyen szó az elvesztett szülőről, rokonról, partnerről, a távollévő, például kiküldetésben lévő hozzátartozóról, ha épp ebben a szakaszban nincs körülöttünk valaki, akinek a jelenléte fontos lenne, az bizony könnyen vezethet magányos, elhagyatott érzéshez, depressziós tünetekhez. Ha azt látjuk, hogy mások eközben jól érzik magukat, csak fokozza a rossz hangulatot.

2. Családi nézeteltérések
Számos konfliktusra, eleve rossz viszonyra szükségszerűen ilyenkor derül fény, hiszen bizonyos családtagokkal máskor nem is találkozunk. Ha tudjuk, hogy időzített bombán ülünk e tekintetben, gondolkodjunk el rajta, vajon jó ötlet-e karácsonykor összecsődíteni az egész családot. Lehet, hogy egyes rokonoknál már a meghívás ténye is feszültséget okoz, hiszen magukban akarnának ünnepelni, a meghívást azonban kínos lemondani. Legyünk tekintettel arra, hogy bizonyos családok tényleg csak ilyenkor tudnak együtt lenni, ezt pedig illik tiszteletben tartani. Ha pedig mégis a nagy összejövetel mellett döntünk, igyekezzünk ne túl sokat várni másoktól semmilyen tekintetben.

3. Az a fránya pénztárca…
Az ünnepek időszaka igen megterhelő anyagilag, az egész világot sújtó gazdasági krízis pedig csak súlyosbítja a problémákat. Nemcsak az ajándékvásárlás költségei sújtanak kemény teherként sok családot, de az utazgatás, a vendéglátás, a ruházkodás ekkori terhei is. További probléma, hogy sokan mégis eleget akarnak tenni a konvencióknak, és adósságokba verik magukat. Amennyiben így történik, a karácsonyi rosszkedv csak a kezdet, és semmi ahhoz képest, ami januárban követi.

4. Fizikai fáradtság
A karácsony szinte mindig kapkodással jár, és ez még akkor is fárasztó, ha a szóban forgó elfoglaltságok alapvetően élvezetesek vagy más helyzetben kikapcsolnak minket. Akár így van, akár nem, ne feledjük: jelentősen kiszakadunk a napi rutinukból, amit senki sem visel könnyen. Amikor valaki ezeket az erőfeszítéseket nem értékeli kellően, vagy netán nem sikerül minden a terveinknek megfelelően, a fizikai kimerültséghez lelki negatívumok is társulhatnak.

5. Magány
Elsősorban az idősebb korosztály küzd különösen a magány okozta nehézségekkel az ünnepi hetekben – nekik még beszélgetni sem feltétlenül van kivel, hiszen sokaknak már a barátai sincsenek az élők sorában. A probléma ugyanakkor nemcsak az öregek számára valós és élő, meglepően sok fiatal is magányosan tölti a karácsonyt és a szilvesztert. Mondani sem kell, az ilyesmi gyakorlatilag garantálja a depressziót, sőt, akár a legsötétebb gondolatok is szárba szökkenhetnek.

6. Téli érzelmi zavarok
Nehéz diagnosztizálni, de az ősz elmúltával, a tél megérkeztével számos ember befordul. Ez az úgynevezett téli depresszió, ami a szó szoros értelmében véve természetesen nem depresszió, de a kevesebb napfény, a hideg idő és a bezártság valóban hangulatingadozásokhoz vezethet. Aki küzd vele, annak további kihívásokat jelent, hogy az év ezen szakában mindenki azt várja el a másiktól, hogy jókedvű legyen.

A fenti tényezők figyelembevételével bárki megértheti, miért nem sétagalopp számos embertársunk számára az évvége. Legyünk tehát rájuk tekintettel, és próbáljuk meg számukra elviselhetőbbé tenni ezeket a napokat!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár