Hogyan hat a túlnépesedés a bolygónkra?

Hogyan hat a túlnépesedés a bolygónkra?

A túlnépesedés egy olyan nem kívánatos esemény, amikor az emberi populáció mennyisége meghaladja a Föld erőforrásait. Ezt a jelenséget pedig számos tényező okozhatja, mint például az átlag életkor növekedése vagy az egyre jobb orvosi ellátás. A következő években pedig a technikai fejlődések számos további módon érinthetik az emberiséget. Az egyike ezeknek, hogy egyre jobb orvosi kezelést kaphatnak a legtöbben és így több életet menthetnek meg. Ennek pedig egyenes következménye a megnövekedett élettartam és a népesség növekedése.

Az elmúlt 50 évben a népesség növekedése pedig határozottan fellendült. Az eddigi történelmünkben a születési és halálozási arány mindig képes volt egyensúlyba hozni és fenntartani a megfelelő populációs számokat. Amikor túlnépesedésről beszélünk, először meg kell értenünk az okait.


A túlnépesedés okai


Halálozási arány csökkenése


A túlnépesedés elsőszámú oka lehet a különbség a születési és a halálozási arány között. Hogyha annyi gyermek születne évente, ahány idős elhalálozik, akkor a népesség száma stabilizálódni tudna.


Jobb orvosi ellátás


A technológiai fejlődés talán a legnagyobb oka, hogy az arányok eltolódtak és zavarják az egyensúlyt. A tudomány jobb eszközöket tudott készíteni az ételek előállításához, ami lehetővé tette, hogy egyre több gyermeket tudjanak etetni. Az orvostudomány pedig rengeteg felfedezést tett, aminek köszönhetően sok betegséget tudtak legyőzni. Az élelmiszer-kínálat növekedése és a kevesebb halálozás együttesen pedig felborította az egyensúlyt.


Technikai fejlődés a termékenység kezelésében


A legújabb technikai fejlesztésekkel és orvosi felfedezésekkel lehetővé vált, hogy a párok, akik genetikailag nem tudnának gyereket vállalni, a termékenységi kezelések miatt mégis képesek. Manapság vannak olyan gyógyszerek, amelyek növelik a fogantatás esélyét, így a születési arány növekedéséhez vezetnek. Ráadásul a mai módszereknek köszönhetően a terhesség már kevésbé veszélyes.


Bevándorlás


Sokan úgy döntenek, hogy fejlettebb országokba költöznek, ahol jobb lehetőségek állnak rendelkezésre orvosi, oktatási, biztonsági és foglalkoztatási szempontból is. Emiatt viszont ezek a helyek, országok túlzsúfolttá válhatnak, ami miatt az élelmiszerek, ruhák, energia és lakások iránti kereslet is növekszik. Hosszabb távon ez erőforráshiányhoz vezet. Ilyen esetben a teljes népesség változatlan marad, csak a népesség sűrűségét érinti.


A túlnépesedés hatásai


Természeti erőforrások kimerülése


A Föld csak korlátozott számú vizet és élelmet tud előállítani, ami jelenleg elmarad az igényektől. Valamint az is kimutatható, hogy az erőszakos cselekmények és agresszió is nagy mértékben nőtt az erőforrásokért való versenyben.


Környezetromlás


A szén, az olaj és a földgáz túlzott felhasználásával komoly hatást váltottunk ki a környezetünkre. A járművek és a gyárépületek számának növekedésével a levegő minősége is folyamatosan romlik. A széndioxid-kibocsátás növekedése pedig globális felmelegedéshez vezet.


Konfliktusok és háborúk


A fejlődő országokban a túlnépesedés jelentősen megnehezíti a fejlesztésre fordítható erőforrások felhasználását. A vízzel szembeni konfliktusok feszültségforrássá válnak az országok között, ami háborúhoz vezethet. Az éhezés és a szegénység is hatalmas probléma, ami az egész világra kiterjed és leginkább a fejletlenebb országokban jelentős. Ezek pedig a továbbiakban is összetűzésekhez és bűncselekményekhez vezethetnek.


Munkanélküliség


Amikor egy ország vagy régió túlnépesedik, munkanélküliséghez vezet. Hiszen kevés a munkahely a nagyszámú emberek foglalkoztatásához. A munkanélküliség pedig ugyanúgy bűncselekményekhez vezethet, mivel egyre többen lopnak az életük alapvető kényelme érdekében.


Magas megélhetési költségek


A kereslet és kínálat a közötti különbség a túlnépesedés következtében tovább növekszik. Így a különböző áruk, mint például az élelmiszerek vagy egészségügyi ellátások árai növekednek. Ez pedig azt jelenti, hogy az embereknek többet kell fizetniük a megélhetésért.


Forrás: www.conserve-energy-future.com
Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár