Milyen hatással van ránk az óraátállítás?

Milyen hatással van ránk az óraátállítás?

Az óraátállításból eredő alvászavarok károkat okozhatnak a szervezetünkben. A kiváltó okok azonban változók, elindulva több napsugárzástól egészen a megváltozott alvási mintákig. Valamint az is zavaró tud lenni, hogy a napnyugta és napkelte időpontja nagyon hirtelen változik meg. A leggyakoribb a cirkadián ritmuszavar, mivel a belső óránkat megzavarjuk az óraátállítással. Egyes kutatások azt állítják, hogy a cirkadián rendszerünk egyáltalán nem tud alkalmazkodni a megváltozott időhöz. Így viszont az lesz az eredmény, hogy a testünk egy belső órát követ, míg a társadalmi naptárunk egy másikat. Szóval ez az átállás súlyosan károsíthatja a kognitív és a motoros funkciókat. 

1. Megnövekedik a stroke-betegek száma

Kutatások a nyári és az őszi átállításban összefüggéseket találtak azzal, hogy a stroke-betegek száma megnövekedik a kórházakban. Ugyanis átlagosan 8%-al magasabb számot produkáltak az átállítást követő két napban. A nők pedig sajnos sokkal érzékenyebbek voltak erre a változásra, mint a férfiak. A kockázat pedig magasabb volt a 65 év feletti embereknél.


2. Többen lesznek depressziósak

Néhány kutatás megvizsgálta a kapcsolatot a depresszió és az óraátállítás között. Az őszi időszámításra történő átmenet a depressziós epizódok 11%-os növekedését eredményezte. Szerencsére a mostani átállításnál, ebben az időszakban ez kevésbé érint minket. Hiszen a nyári időszámítás esetében nem lehet ilyen egyértelmű párhuzamot húzni.


3. A szívinfarktusok száma is növekedik

A szívinfarktus mértéke a nyári átmenet utáni első három hétben jelentősen nőtt, ami ugyancsak több nőt érintett. Az őszi időszakban azonban az előfordulási arány alacsonyabb, viszont több férfit érint.


4. Hajlamosabbak a balesetekre

Továbbá az óraátállítás összefüggésbe hozható a közlekedési balesetek növekedésével is. Tanulmányok számolnak be arról, hogy az óraátállítást követően átlagosan 10%-os növekedés tapasztalható az autóbaleseteket tekintve. A fáradtság és a kimerültség egyértelműen a lehetséges kiváltó tényezők közé sorolható.


5. Az alvás és az ébredés egyaránt problémás

Az agy cirkadián ritmusa vagy belső órája ösztönösen követi a napfényt. Valamint a testünk minden sejtje rendelkezik saját ritmussal. Amikor időbeli változás történik, mint például az óraátállítás, a normális testfunkciók azonnal kizökkenhetnek. Így az elalvás és az ébredés is nehézkes lehet az embereknek.Forrás: www.msn.com


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár