5 jele, hogy kiégett a munkájában

5 jele, hogy kiégett a munkájában

Hogyan fogalmazhatnánk meg a kiégés jelenségét? Sajnos nincsen egy központi, elfogadott definíció a kiégésre. Korábban csak egy kimerültségi állapotnak tartották. Ma viszont már „krónikus munkahelyi stressz következtében kialakult szindróma” megfogalmazást is olvashatjuk. 

Viszont a WHO hangsúlyozza, hogy a kiégés kifejezetten munkával kapcsolatos jelenség és nem érdemes az élet más területein szerzett tapasztalatokkal összemosni. A jelei pedig a következők lehetnek: kimerültség vagy annak érzete; negativitás és cinizmus a munkával kapcsolatban; a hatékonyság csökkenése.


Milyen jelei vannak a kiégésnek?


Nem lelkesedik a munkája iránt


A kiégés egyik jele az érdeklődés és a lelkesedés hiánya az iránt, amit csinál. Még azoktól a munkáktól is teljesen kimerültnek érzi magát, amelyek addig örömmel töltötték el és gördülékenyen mentek. A legrosszabb esetben az a közömbösség a munkán kívülre is kiterjed és negatív hatása lehet az irodán kívüli életünkre is.


Már nem tesz erőfeszítéseket sem


Az izgalom hiánya gyakran közvetlenül negatív és apatikus hozzáálláshoz vezethet. Ilyen amikor csak bemegy dolgozni és befejezi a feladatait, de nem rakja bele önmagát és nem törekszik tökéletességre. A legtöbb esetben pedig olyan emberek küzdenek a kiégéssel, akik jó hírnévnek örvendenek a cégnél.


A teljesítménye gyengül


Ahogy elvárható, a korábban megírt jelek egyenesen arányosan rosszabb teljesítményhez vezetnek, mivel a kiégéssel küzdő személyek nem törődnek a munka minőségével. Talán kijelenthetjük, hogy ez a legfontosabb figyelmeztető jel, amire már érdemes felkapni a fejünket.


Teljesen kimerült


A fáradtság és a kimerültség nagy gyakorisággal ugyanúgy a kiégés jelei. Ráadásul egy idő után nem csak fizikailag foglalkozik majd az energiahiánnyal, hanem érzelmi következményei is lesznek. Tehát fokozottan figyeljen, amikor már a szokásosnál is nehezebben kel ki az ágyból a munkanapokon.


Fizikai betegségek is megjelennek


A kiégés nem rendelkezik következetes fizikai megnyilvánulással mindenki esetében. Azonban vannak általánosítható fizikai panaszok, amelyek nagy többségben jelentkeztek a kiégés időszaka közben:

  • Álmatlanság
  • Mellkasi fájdalom
  • Fejfájás
  • Gyors szívverés
  • Légszomjúság
  • Szédülés
  • Emésztőrendszeri panaszok


Természetesen ezekre a panaszokra is lehet más magyarázat. Viszont hogyha a fentebb tárgyalt érzelmi változásokkal együtt tapasztalják ezeket, akkor a kiégés fizikai indikátoraiként szolgálhatnak.


Mit tegyen, hogyha kiégett?


A gyakran ismételt tanácsok azt mondják, hogy vegyen ki hosszabb szabadságot, szánjon egy kis időt magára, így megint újabb impulzusokat tud szerezni. Azonban ahelyett, hogy egyszerűen csak megnyomná a szünetet és csak kicsit kivonná magát ebből az élethelyzetből, meg kell tenni, hogy aktívan is megváltozzon.

  • Változtassa meg a hozzáállását
  • Változtassa meg a terhelést


A hozzáállás megváltoztatásához fel kell ismernie a negatív szokásokat és gondolatmintákat, továbbá dolgoznia kell azon, hogy ezeket megakadályozza. Így néhány hasonló nyomás felismerése és kezelése segíthet abban, hogy a munka könnyebb legyen. A második változtatás, hogy csökkentse és megfelelően ossza be a munka mennyiségét. A kiégés akkor fordulhat elő a legkönnyebben, amikor nagyon sok feladatot bíznak önre vagy vállal magára.

A kiégés nehezen felismerhető és nem mindig sikerül egyedül. A kiégés azonosítása és kezelése bizonyos tudatos gondolkodást és erőfeszítést igényel. A legvégső dolog pedig az, hogy fel kell ismerni, hogy csak Ön tud tenni az állapota ellen.


Forrás: www.themuse.com

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár