Hova tűnt az Álommanó?

Az orvos válaszol

- Írta: dr. Nagy Andrea (gyermekgyógyász, gyermekneurológus)

Hova tűnt az Álommanó?

Kedves Doktornő!

A kislányom 5 éves múlt. Rendkívül éberen alszik, éjszaka járkál és mindenáron velünk akar aludni. Azt mondja, hogy fél a sötétben, napközben fáradt, nyűgös, ingerlékeny.

Mit tegyünk?

Köszönettel!

Kedves Anyuka!

Azt hiszem, Anyuka kimondta az okot, ami miatt a kislányukkal alvási problémák vannak: "rendkívül éberen alszik". Az, hogy ki milyen éberen alszik, egyéni, ha tetszik genetikai adottság.
Az alvásnak különböző mélységű szakaszai vannak. A felületes alvási stádium a "gyors szemmozgásos" alvási periódus. Ilyenkor az éberebb alvóknak nem csak a szemük mozog, hanem a testük különböző részei is mozoghatnak, forgolódhatnak, teljesen átfordulhatnak az ágyban, hangot adhatnak,röviden akár sírós hangot is hallathatnak, "nyüzsöghetnek". Ha ezzel a szülő nincs tisztában, már gyermekük pici korától úgy értékelhetik, hogy valami baj van gyermekükkel (akkor még többnyire csecsemők), és nekik - a szülőknek - ebben segíteniük kell. Odamennek, felveszik, megitatják, megetetik, tisztába teszik, és így az eddig csak mocorgó, épp álmodó gyermeküket ezzel sikerül teljesen felébreszteniük.
Így közös szokást alakítanak ki, és bizonyos alvásperiódusban a gyermekük felébred, és igényli az Önök jelenlétét.

Mikor a gyermek nagyobb lesz, és már maga is tud közlekedni az éjszaka középen is, elindul, és megkeresi a szülőket. Ők a pillanatnyi béke kedvéért az ágyukba veszik, és most az eddigi szokás kissé átalakul: együtt alszanak a gyermekkel az ágyban. Ez a gyermeknek többnyire kevesebb problémát okoz, mint a szülőknek, mert ő hamarabb visszaalszik, mint a szülők.

Az Önök gyereke is éber alvó, valószínűleg így alakulhatott kis ez a szokása. Ráadásul nehezen alszik el, megrövidül az éjszakai pihenés ideje, és másnap álmos, fáradt.
Ez a rossz szokás azonban könnyen "áttörhető", elég csupán néhány békésen, nyugodtan töltött éjszaka is, pl. nyaralás alkalmából vagy a nagyszülőknél.

Ha otthon szeretnék megoldani a problémát, akkor konzekvens viselkedés hozhat eredményt. Ha felébred és költözik a gyermek, rendre vissza kell kísérni vagy vinni az ágyába, rövid elmondva, hogy most itt kell aludnia, de mi itt vagyunk a közelében, és vigyázunk rá. Részletekbe ezúttal (hogy mitől is ne féljen) nem érdemes belemenni.

Fontos, hogy ne nézzen ijesztő, benne félelemet keltő filmeket, különösen az esti lefekvés
Ha ez nem hoz megoldást, kérjenek segítséget nevelési tanácsadókban dolgozó gyermekpszichológustól.

dr. Nagy Andrea


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár