Immunerősítő szerek

Az orvos válaszol

2011.01.28. - Írta: dr. Nagy Andrea

Immunerősítő szerek

Kedves Doktornő!

Szeretném 11 éves kisfiamat megóvni a betegségektől, mint influenza, degeneratív betegségek. Milyen táplálékkiegészítőt érdemes adni, immunrendszer erősítésére? Egyáltalán van értelme ezeknek?

Hatékonyak lehetnek?

Várom és köszönöm válaszát!

L. Mariann

Kedves Anyuka!

A legjobb immunerősítő módszer az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás.

Az egészséges életmódról nyilván sokat hallott, melynek lényege a nappali aktív élet, rendszeres sport (nem a versenysport) és az éjszakai kielégítő pihenés. Fontos, hogy az egyén jól érezze magát a bőrében otthon és a munkahelyen-iskolában. Ebben az ideális helyzetben az egyén csekély stresszhatásnak van csupán kitéve.

Az influenza elleni legjobb védekezés a védőoltás. Ezt számos, a szakmai szabályok szerint történt vizsgálat egyértelműen megerősíti. Többféle oltás van forgalomban, házi gyermekorvosa az épp elérhetőről tájékoztatni tudja éppúgy, mint az oltás módjáról.

A degeneratív betegség ellen bizonyítottan hatékony kezelés nincs. Ez ellen csak az előbb említett életmód nyújthat valamelyes védelmet.

Manapság egyre inkább megalapozottnak mondható a probiotikumok szerepe az immunvédekezésnek. A „probiotikumok” úgynevezett „jó” baktériumok, melyek a bélrendszerben élnek. Ha kellően nagy számban vannak jelen, megakadályozzák az emberi szervezet számára káros kórokozók elszaporodását, és így ezek nem betegítek meg a szervezetet. Sokféle probiotikus készítmény van forgalomban, ezek körül egyik sem igazolhatóan jobb a másiknál, a választásban a hozzáférhetőségen túl a vásárló pénztárcája a döntő. Élelmiszerekkel is vihetünk be a szervezetünkbe probiotikumokat, elsősorban tejtermékekben pl. kefír, joghurt. Ezek megfelelő mennyiségben ugyanolyan jók, mint a táplálékkiegészítők.

Immunerősítő hatásúak azok a multivitamin-készítmények, melyek C-vitamint, A-vitamint v. előanyagát, a béta-karotint, D-vitamint és szelént tartalmaznak. Ezek az úgynevezett antioxidánsok. Nem érdemes azonban mega-dózisokat (túl nagy adagot: a napi szükségletnek megfelelő vagy annál nagyobb adagokat) szedni, mert ezeknek kedvezőtlen hatásuk lehet.

Kb. két évtizede van forgalomban egy BRONCHO-WAXOM nevű készítmény, mely szájon át adott védőoltásnak felel meg. A környezetünkben lévő leggyakoribb kórokozók antigénjeit tartalmazzák. Az utasítás szerinti alkalmazás mellett ritkábban lépnek fel a banális fertőzések.

A közelmúlt jelent meg a piacon az IMMUNOTROFINA nevű szer, mely a felső légúti infekciók megelőzése mellett a felső légúti infekciók kiegészítő kezelésére is alkalmazható, csökkenti a betegség időtartamát és enyhíti a betegség lefolyását.

Az Immunotrofina legfontosabb hatóanyaga a foszfoglukán. A vékonybélből szívódnak fel, ahol a makrofágok vagyis falósejtek bekebelezik őket, majd eljuttatják a molekulákat az elsődleges immunrendszerekbe, például a csecsemőmirigybe, a lépbe, a csontvelőbe. A foszfoglukán molekulák a fehérvérsejtek egyik csoportjához, a neutrophyl granulocytákhoz kapcsolódnak, ezáltal létrejövő komplex gyorsan és hatékonyan tud reagálni a szervezetet ért különféle fertőzésekre. Tehát az immunrendszer első védelmi vonalát képező makrofágok vagyis a falósejtek aktiválódnak, és láncreakciót indítanak el, ezáltal az immunrendszer hatékonyabban tud fellépni a virális és bakteriális infekciókban.

Mint említettem, új készítményről van szó, nincs vele még igazán tapasztalat, és ez veszélyeket is rejt magában.

Üdvözlettel:

dr. Nagy Andrea

 


 


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár