Tiltott gyümölcsök

Tiltott gyümölcsök

Az allergia, okozza bármi is, minden esetben a szervezet védelmi apparátusának a normálistól eltérő kóros működését, az immunrendszer túlműködését jelenti. Különböző típusú allergiákat – és allergéneket – ismerünk, ezek közül csak az egyik az ételallergia. Száz gyermekből hat szenved valamilyen fajta ételallergiától, szerencsére a gyerekkorukban ételallergiások betegségüket felnőttkorukra többnyire kinövik.

 Ételallergiáról akkor beszélünk, ha egy bizonyos fajta étel elfogyasztásának hatására az immunrendszer inadekvát védelmi reakcióba kezd, amely számtalan testi tünetet, viszketést, a csalánkiütést vagy éppen a hasmenést eredményez.

Az immunrendszer „tévedésből” támadóként értékelve az egyes élelmiszerekben lévő építőköveket, fokozott hisztamin-kibocsátást produkál, – így tulajdonképpen a hisztamin tehető felelőssé a számos kínzó testi tünetért.

Az allergiát leginkább kiváltani hajlamos ételek közé tartozik a tojás, a hal, a tenger gyümölcsei illetve a rákhús, az olajos magvak, nem utolsó sorban a dió és a mogyoró. A málna és az eper, illetve a paradicsom fogyasztása is nemritkán allergiás tüneteket vált ki, főképp gyermekeknél.

A búzában, rozsban, zabban, árpában található fehérje, a glutén is allergiát válthat ki az arra érzékeny embereknél, gyakran étvágytalanságot, felfúvódást, hasmenést okozva. Sajnos, egy másik alapélelmiszer, a tej fogyasztása is sokaknak okoz problémát, amelyet legtöbbször a tejben lévő laktóz, vagyis tejcukor vált ki.

Szerencsére hazánkban is egyre több helyen juthatnak hozzá a laktóz-intoleranciában szenvedők laktózmentes tejtermékekhez, illetve a glutén-allergiások olyan gabonakészítményekhez, pékárukhoz, amelyek garantáltan gluténmentesek, azonban náluk a megfelelő ételek kiválastása fokozott körültekintést igényel.

Az ételek tartósítására, színezésére, ízesítésére használt adalékanyagok melyeket az élelmiszerek csomagolásán – jó esetben – az úgy nevezett E-számok jelölnek, is okozhatnak allergiát, amely tényt szintén érdemes megemlítenünk az ételallergiák tárgyalása során.

Bár az ételallergia tulajdonképpen az immunrendszer megbetegedésének következménye, vagyis az immunrendszer hibás működéséből fakadó probléma, a hagyományos immunterápia ételallergiában nem alkalmazható.

Az egyedüli – ám szerencsére hatékony – mód az allergia kezelésére az allergizáló étel, élelmiszer fogyasztásának kerülése, az étrendnek az ételallergiához való igazítása, vagyis olyan speciális diéta bevezetése, amely az allergiát okozó élelmiszert/élelmiszereket egyszer s mindenkorra szigorúan és következetesen kiiktatja a táplálkozásból.

 


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológusBezár