Ismét szakuraünnepet tart a Füvészkert

2012.04.05. - Írta: Cultura

Ismét szakuraünnepet tart a Füvészkert

A japán cseresznyefák virágzásában gyönyörködhetnek a látogatók az ELTE Füvészkertben szombaton és vasárnap a szakuraünnepen, melyen kalligráfia és íjászati bemutatók is színesítik a programokat.

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

Japán Alapítvány jóvoltából a kastély emeleti termében kiállítást rendeznek japán papírsárkányokból és pörgettyűkből. Nyitva tartás mindkét hétvégén 10-16 óráig, az érdeklődők szakvezetéssel tekinthetik meg a kertet 11 és 13 órától, a kastély emeleti termében pedig papírsárkányokat és pörgettyűket bemutató kiállítást láthatnak.

A látogatók április 7-én megismerkedhetnek a hagyományos japán íjászattal, a Magyar Origami Kör origamifoglalkozást, Gáncs Nikolasz kalligráfiabemutatót tart és 14 órakor Hanami shodokai kalligráfia találkozó is lesz.

Április 8-án vasárnap 11, 13 és 15 órakor az autentikus japán teaszertartás részleteibe nyerhet betekintést a közönség és japán kalligráfia bemutatót tartanak, ahol bárki kipróbálhatja autentikus japán eszközökkel, hogy is fest a japán kalligráfia

Április 14-én és 15-én a kézműves foglalkozások résztvevői a japán kultúra és a tavasz jegyében különböző tárgyakat készíthetnek, április 15-én délután 15 órától Villányi G. András japán fordító zenés irodalmi estje az Ázsiai kertben Szaigjó verseiről várja a közönséget.

A virágnéző ünnepségeket (japánul hanami) Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullanak. Ezt a pár napot a japánok alaposan kihasználják: kivonulnak egy közeli parkba vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, esznek, isznak, énekelnek, régi táncokat járnak, azaz piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.

Fűvészkert - japán cseresznyefa virágzás
A cseresznye virágzásának látványosságát kiemeli, hogy a lombfakadás előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár