Citromos napvédő saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg spenót,
- 30 dkg sárgarépa,
- 8 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj,
- 8 evőkanál napraforgómag,
- 3 nagy citrom leve,
- tengeri só.
Elkészítés:
A hűtött répákat meghámozzuk és csíkokra metéljük, esetleg durvára reszeljük.
A szintén hideg spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük. Ha zsenge (kóstolással könnyen eldönthető), szárait is meghagyjuk, ha nem, száraitól megfosztjuk a spenótleveleket, és kisebb darabokra tépjük(!).
A citromok levét kifacsarjuk, majd az olajjal és négy csipet tengeri sóval összekeverjük, a keveréket pedig salátaöntetes tálba töltjük.
A napraforgót sóval folytonos keverés mellett halványra pirítjuk, ha pedig kész, kis tálkába öntjük.
A répát és a spenótot egy nagy salátástálban összeforgatjuk, és tálalásig hidegre tesszük.
Tálalás előtt a saláta tetejére szórjuk a napraforgómagot.
Az öntetet a kiöntőben adjuk asztalra, hogy mindenki ízlés szerint locsolhasson belőle salátájára.