Ne adjon esélyt a ráknak!

- Írta: SzN

Ne adjon esélyt a ráknak!

Bár genetikai adottságaink erősen meghatározzák bizonyos rákos megbetegedésekre való hajlamunkat, azonban az esetleges hajlam csak egy tényező a számos, rákos megbetegedést generáló faktor közül. Az egészséges életmód – meghatározás szinte közhellyé vált napjainkban: ám a közhelyek mögött gyakran, nem utolsó sorban ebben az esetben is komoly igazság rejlik.

Az egészséges táplálkozás alapelvei közé tartozik egyrészt a nyers ételek előnyben részesítése, a napi ötszöri zöldég- és gyümölcsfogyasztás, a vörös húsok minimalizálása étrendünkben, az élvezeti cikkek fogyasztásának elhagyása és még sorolhatnánk. Ezen túl az egészséges élelmiszereken belül is vannak olyanok, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy megelőzzék egy esetleges rákos megbetegedés kialakulását. Lássuk, melyek ezek!

Fokhagyma

A fokhagyma fogyasztása a növény különleges összetevőinek révén védelmet jelenthet a bőr, a tüdő illetve a vastagbél rákos megbetegedésével szemben.

Paradicsom

A paradicsom – hámozatlanul – az úgynevezett likopin nevű anyag gazdag forrása. A paradicsomot rendszeresen fogyasztók körében csökken annak a rizikója, hogy a tüdőben, a prosztatában, a mellben illetve a hasüregben tumor fejlődik ki.

Zöldtea

A zöldteában lévő flavonoidok kivédhetik a mell, a máj, a prosztata és a vastagbél rákos megbetegedését.

 

Egészségvédő koktél

Kezdje a napot egy kellemes ízű és tápláló, vitaminokban gazdag frissítővel, amely nemcsak finom, de tartalmazza a fenti növények mindegyikét. Az ital rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében!

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 nagy, friss paradicsom
  • ½ koktélparadicsom vagy egy zöld, nagy olajbogyó
  • 2 dl 80 C fokon forrázott, szűrt és lehűtött zöldtea
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet tengeri só
  • friss, zöld leveles oregano és bazsalikom

Elkészítés

A leszűrt és behűtött zöldteát kivesszük a hűtőből, és a botmixer keverőpoharába töltjük.
A paradicsomot meleg folyóvíz alatt, ha van, gyümölcsmosószert használva (ennek alkalmazása főképp primőr zöldségek és gyümölcsök, illetve a déligyümölcsök esetén lehet hasznos) megmossuk, és apróra felkockázzuk. A paradicsomkockákat a zöldteához öntjük.
A megtisztított fokhagymagerezdet, illetve a bazsalikom és/vagy oreganoleveleket is a keverőedénybe töltjük, a tengeri sót is hozzáadjuk, majd az egészet botmixerrel elegyítjük.
A kész ivólevet azonnal talpas poharakba töltjük, a tetejükre friss bazsalikomlevelet helyezünk, a pohár szélére pedig egy fél bébiparadicsomot illesztünk úgy, hogy azt középen 2/3-ig bemetsszük. A koktélparadicsomot egész, magozott olajbogyóval is helyettesíthetjük.
Nagy nyári melegben italunkba jégkockát is tehetünk.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus



Bezár