A svéd Karolinska Intézet orvosai közel hatezer középkorú nőt vizsgáltak meg igen alaposan, és arra a következtetésre jutottak: azok körében, akik több mint öt kávét ittak meg egy nap során, feleakkorára csökkent az esély a mellrák kialakulására. Onkológusok ugyanakkor azt mondják, mindez nem jelent elegendő bizonyítékot, vagyis ahelyett, hogy mértéktelen kávéfogyasztásba kezdünk, sokkal inkább az egészséges életmódra és a rendszeres szűrővizsgálatokra kell odafigyelni.
A svéd kutatók jelenleg további kutatásokon dolgoznak, hogy mélyebben is megvizsgálják a kávéivás és a mellrák kapcsolatait. A mostani vizsgálat szerint a sok csésze egyértelműen csökkentette az úgynevezett ösztrogén-receptor negatív emlőrák kockázatait, ami gyakran teljesen ellenáll a gyógyszeres kezeléseknek, és intenzív kemoterápiát kíván meg. Négy emlőrákban szenvedő nőből átlagosan egy küzd ezzel a fajta roppant agresszív daganatos megbetegedéssel.
A kutatás eredményei magukat a szakembereket is megdöbbentették, de egyértelműek voltak: a napi öt vagy több kávét fogyasztó nők körében feleakkora arányban fordult elő az ösztrogén-receptor negatív emlőrák, mint a kevesebbet ivóknál. Az ugyanakkor a svéd orvosok számára is rejtély, miért bírhat ilyen hatással a kávé, már amennyiben tényleg bír. A vizsgálódás olyan szinten gyerekcipőben jár, hogy a tudósok szerint gyakorlatilag a kávé bármely eleme szerepet játszhat a dologban. A további vizsgálatok során az eltérő kávéfajták hatását is nézik majd, most ugyanis nem volt szó arról, eszpresszó, kapucsínó vagy koffeinmentes kávét ittak-e a kísérlet résztvevői.
Szkeptikusabb kutatók arra hívják fel a figyelmet: a fizikailag aktívabb, kevés alkoholt fogyasztó, a menopauza éveiben és azután is egészséges testsúlyt tartó hölgyek esetében eleve alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata, és lehet, hogy ők alapesetben is több kávét isznak. Abban mindenesetre mindenki egyetért, hogy a témában további vizsgálatokra van szükség.