A mérgező anyagok gyakorta csípős és kellemetlen ízűek, számos mérgező növény tartalmaz például alkaloidokat. Egy idő óta a tudósok mégis össze vannak zavarodva a kávé népszerűségén. A kávé keserű íze elméletileg egy ellenérzést kellene, hogy kiváltson az emberekből, mégis, világviszonylatban, a kávé az egyik legkedveltebb ital.
A tudósok egy csoportja kutatásban jelentette meg, hogy miért oly kedvelt italunk a kávé.
Miként működik az ízlelésünk?
„Az íz érzékelését tudósok már régóta kutatják, de még nem sikerült megfejteni a működési mechanizmusát. Az ízlelés az egyik érzékelésünk. Szeretnénk ezt biológiai megközelítésben is megérteni”, mondta Marilyn Cornelis professzor.
A kérdés jobb megismerése érdekében Cornelis és kollégái kutatásaikhoz két adatbázist alkalmaztak. Az egyik során ausztráliai ikrek adatbázisát tanulmányozták, amely kimutatta, hogy van kapcsolat a gének és a között, hogy az emberek miként érzik az ízeket.
A kutatók kiemeltek három olyan anyagot, amelyek felelősek a keserű íz jobb észlelésében: a koffein, a kinin, amely a tonik egyik összetevője és egy PROP (6-n-propylthiouracil) nevű összetevő, amely megtalálható bizonyos zöldségekben (pl.: grapfruitban).
A másik adatbázis a UK Biobank mintáiból gyűjtötték. A UK Biobank-ban több százezer ember vér-, vizelet, és nyálkahártya mintáját tartják kutatási célból. A kutatók több, mint 400 000 férfi és nő mintáját használták fel kiegészítve egy kérdőív önkéntes kitöltésével, amely az italfogyasztási szokásaikról kérdezte őket.
A tanulmány elkészítéséhez egy úgynevezett randomizációs Mendelian kutatási módszert alkalmaztak, amely segítségével összehasonlítható az emberi gén azzal, hogy milyen gyakran iszunk kávét, teát vagy alkoholt.
A fogyasztásuk alapján definiálták a személyeket. Azok, akik több, mint 4 csésze kávét, több, mint 5 csésze teát ittak számítottak nagy fogyasztóknak, ideértve azokat is, akik hetente több, mint 3 alkalommal ittak alkoholt.
A koffein hatalma
A tudósok megállapították, hogy az, aki érzékenyebb a koffein ízére, az több kávét iszik. Azt is megállapították, hogy aki érzékenyebb a PROP-ra vagy a kininre, az kevesebb kávét fogyaszt.
A PROP volt az egyetlen anyag, amely hatással volt az alkohol fogyasztására is. Azok, akik érzik ezt a kémiai anyagot, kevesebb alkoholt isznak.
Zavarba ejtőnek tűnhet, hogy azok, akik érzékenyek a keserű ízre, azok nagy kávéfogyasztók, de a tudósok tudják rá a magyarázatot. A kutatók jól ismerik a koffein agyra gyakorolt hatását, amely során a koffein az agyat oly módon stimulálja, hogy a koffeinre adott válasz egy pozitív megerősítése az agynak.
„Ez a tanulmány választ ad olyan kérdésekre, hogy bizonyos emberek miért lesznek nagyobb kávéfogyasztók, mint mások.” mondja Jue Sheng Ong, a tanulmány szerzője, megemlítve, hogy a kávé mellett a kutatás további körülményeket is feltárt.
„Amennyiben Ön érzi a kelbimbó keserűségét, valószínű, hogy a teát jobban kedveli, mint a kávét. Hasonlóképpen igaz ez a vörösborra is. Azok, akik nem szeretik a PROP-ban gazdag élelmiszereket, azokra igaz, hogy kevésbé szívesen töltenek ki maguknak egy pohár vörösbort.
Mi történik ezt követően?
Ezen kutatási eredményeknek is megvannak a saját korlátai. További kutatásokra van még szükség, arra vonatkozóan, hogy bizonyítsák azt, hogy okozati összefüggés van a gének és az ízlelés között.
A tanulmány megmagyarázza azt is, hogy miért nem tudnak egyesek bizonyos italokra nemet mondani, annak ellenére, hogy szokásuknak egészségügyi következményei is lehetnek.
Forrás: www.medicalnewstoday.com