Miért szeretjük a kávét?

Címkék: kávé
Miért szeretjük a kávét?

Kutatások kimutatták, hogy genetikailag vonzódunk bizonyos italok ízéhez. Szakemberek próbálják megfejteni ezt a vonzódást. Az evolúció lehetővé tette, hogy bizonyos emberek, jobban érezik a keserű ízt.

A mérgező anyagok gyakorta csípős és kellemetlen ízűek, számos mérgező növény tartalmaz például alkaloidokat. Egy idő óta a tudósok mégis össze vannak zavarodva a kávé népszerűségén. A kávé keserű íze elméletileg egy ellenérzést kellene, hogy kiváltson az emberekből, mégis, világviszonylatban, a kávé az egyik legkedveltebb ital.

A tudósok egy csoportja kutatásban jelentette meg, hogy miért oly kedvelt italunk a kávé.

Miként működik az ízlelésünk?

„Az íz érzékelését tudósok már régóta kutatják, de még nem sikerült megfejteni a működési mechanizmusát. Az ízlelés az egyik érzékelésünk. Szeretnénk ezt biológiai megközelítésben is megérteni”, mondta Marilyn Cornelis professzor.

A kérdés jobb megismerése érdekében Cornelis és kollégái kutatásaikhoz két adatbázist alkalmaztak. Az egyik során ausztráliai ikrek adatbázisát tanulmányozták, amely kimutatta, hogy van kapcsolat a gének és a között, hogy az emberek miként érzik az ízeket.

A kutatók kiemeltek három olyan anyagot, amelyek felelősek a keserű íz jobb észlelésében: a koffein, a kinin, amely a tonik egyik összetevője és egy PROP (6-n-propylthiouracil) nevű összetevő, amely megtalálható bizonyos zöldségekben (pl.: grapfruitban).

A másik adatbázis a UK Biobank mintáiból gyűjtötték. A UK Biobank-ban több százezer ember vér-, vizelet, és nyálkahártya mintáját tartják kutatási célból. A kutatók több, mint 400 000 férfi és nő mintáját használták fel kiegészítve egy kérdőív önkéntes kitöltésével, amely az italfogyasztási szokásaikról kérdezte őket.

A tanulmány elkészítéséhez egy úgynevezett randomizációs Mendelian kutatási módszert alkalmaztak, amely segítségével összehasonlítható az emberi gén azzal, hogy milyen gyakran iszunk kávét, teát vagy alkoholt.

A fogyasztásuk alapján definiálták a személyeket. Azok, akik több, mint 4 csésze kávét, több, mint 5 csésze teát ittak számítottak nagy fogyasztóknak, ideértve azokat is, akik hetente több, mint 3 alkalommal ittak alkoholt.

A koffein hatalma

A tudósok megállapították, hogy az, aki érzékenyebb a koffein ízére, az több kávét iszik. Azt is megállapították, hogy aki érzékenyebb a PROP-ra vagy a kininre, az kevesebb kávét fogyaszt.

A PROP volt az egyetlen anyag, amely hatással volt az alkohol fogyasztására is. Azok, akik érzik ezt a kémiai anyagot, kevesebb alkoholt isznak.

Zavarba ejtőnek tűnhet, hogy azok, akik érzékenyek a keserű ízre, azok nagy kávéfogyasztók, de a tudósok tudják rá a magyarázatot. A kutatók jól ismerik a koffein agyra gyakorolt hatását, amely során a koffein az agyat oly módon stimulálja, hogy a koffeinre adott válasz egy pozitív megerősítése az agynak.

„Ez a tanulmány választ ad olyan kérdésekre, hogy bizonyos emberek miért lesznek nagyobb kávéfogyasztók, mint mások.” mondja Jue Sheng Ong, a tanulmány szerzője, megemlítve, hogy a kávé mellett a kutatás további körülményeket is feltárt.

„Amennyiben Ön érzi a kelbimbó keserűségét, valószínű, hogy a teát jobban kedveli, mint a kávét. Hasonlóképpen igaz ez a vörösborra is. Azok, akik nem szeretik a PROP-ban gazdag élelmiszereket, azokra igaz, hogy kevésbé szívesen töltenek ki maguknak egy pohár vörösbort.

Mi történik ezt követően?

Ezen kutatási eredményeknek is megvannak a saját korlátai. További kutatásokra van még szükség, arra vonatkozóan, hogy bizonyítsák azt, hogy okozati összefüggés van a gének és az ízlelés között.

A tanulmány megmagyarázza azt is, hogy miért nem tudnak egyesek bizonyos italokra nemet mondani, annak ellenére, hogy szokásuknak egészségügyi következményei is lehetnek.

 Forrás: www.medicalnewstoday.com


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár