Zaccos kávétitkok

2012.04.03. - Írta: Cultura

Címkék: Fekete kávé
Zaccos kávétitkok

Édes vagy száraz, testes vörös, könnyű fehér vagy netán egy különleges rosé a kedvenc pincészetünkből? Borok esetében a legtöbben már rutinosan döntünk, de kevesen tudják, hogy a szakértőknek köszönhetően kávét is hasonló körültekintéssel választhatunk.

A Nespresso tapasztalatai szerint a magyarok leginkább a karakteres, intenzív aromákat kedvelik, de a virágos-gyümölcsös és a kiegyensúlyozott aromavilágú kávéőrleményekért is sokan rajonganak.
Fekete vagy kakaós
A gyümölcsök savassága, a karakteres fűszeres-kakaós  finomságok vagy a gabonás lágy ízek varázsolják el? A Nespresso pörkölőmesterei és kávészakértői által, nagy körültekintéssel megalkotott kávéőrlemények is leginkább e három aromavilág köré csoportosíthatóak, így ha felfedezzük egyéni ízlésvilágunkat, a három aromavilág segítségével könnyűszerrel kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb álló kávékat.
A teljes élményt számos tényező befolyásolja: amikor csak megízlelünk egy kávét, érzékszerveinket elárasztja az a 900 kémiai alkotóelem, melyek szinte végtelen számú kombinációja adja a kávé egyedi aromáját. Az ízélmény végül szubjektív módon alakul ki, hiszen érzékszerveink érzékenységének, közvetlen környezetünknek, emlékeinknek, képzeletünknek, összpontosításra való képességünknek és várakozásainknak összessége határozza meg. 
A hivatásos kávékóstolók és szakértők maguk is sommelierek akik a bor vizsgálatában már megszokott módszereket alkalmazzák a kávé esetében is, így határozzák meg a pontos aroma-összetevőket. A Nespresso-nál 110 kávészakértő és hivatásos kóstoló 15 ezernél is több zöldkávé-mintát ellenőriz rendszeresen, hogy a kapszulákba végül tökéletes kávéőrlemény kerüljön.
Aromák és zamatok

A borhoz hasonlóan a kávénak is számos variációja létezik: a Nespresso 16 féle Grand Cru őrleményt alkotott meg, és évente kétszer jelentkezik korlátozott ideig kapható különlegességekkel. Mindezek az őrlemények alapvető ízviláguk alapján három fő kategóriába sorolhatók: a kakaós, fűszeres, fás és erősen pörkölt ízjegyeket tartalmazó intenzív aromák, a méz és a gabonafélék ízjegyeit magában hordozó kiegyensúlyozott aromák és a könnyű, citrusos, virágos, gyümölcsös és boros ízjegyeket tartalmazó virágos-gyümölcsös aromák csoportjába.
„A magyarok kávéban is a karakteres ízeket kedvelik: 16 Grand Cru őrleményünk közül a legtöbben az intenzív aromákat tartalmazó kávékat, mint például a Ristretto-t, a Roma-t vagy az Arpeggio-t választják. Aki pedig a kiegyensúlyozott ízvilágú Volluto-t szereti, annak például a hasonló aromájú Livanto vagy Capriccio is nagyon ízlik” – mondta Csvórics Gabriella, a Nespresso marketing managere. 
 Pörkölve és őrölve
A kávé minősége azonban nem csak az alapanyagként szolgáló kávészemek ízvilágától függ: ha nem friss az őrlemény vagy nem megfelelő nyomáson főzzük le a kávét, az eredmény mégsem lesz tökéletes. A Nespresso a gondosan kiválasztott alapanyagot a pörkölést és az őrlést követően rögtön kapszulákba zárja, így az aromák csak a valódi eszpresszóhoz szükséges 19 bar nyomáson működő kávégépben szabadulnak fel. A 16 féle Grand Cru őrlemény – a 7 féle eszpresszó, a 3 „pure origin”, azaz egy termőterületről származó kávékat tartalmazó eszpresszó, a 3 lungo, azaz hosszú kávé és a 3 koffeinmentes kávé – közül mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

Forrás: www.cultura.hu


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár